Schaars: Ook ik deel in de malaise

Schaars: "Ook ik deel in de malaise"

09-11-2009 08:02

Fabian Bijman
ALKMAAR

"Dit was een duel met twee gezichten van AZ-kant. In de eerste helft speelden we naïef, veel te slap. Het gevoel was er niet. In de tweede helft toonden we meer strijd en passie, zetten we Feyenoord onder druk. Dat levert snel de 1-1 op. Als het goedschiks niet kan, dan maar kwaadschiks. Je hoeft niet altijd goed te voetballen om een resultaat te behalen", spreekt Schaars na afloop.

Harde woorden vielen er niet in de kleedkamer van de Alkmaarders, toen na 45 tegenvallende minuten de catacomben werden opgezocht. "Er was vooral duidelijkheid. Voetballend lukte het niet, dan moet je het dus over een andere boeg gooien. Die manier van spelen kost heel veel kracht, dat hou je niet negentig minuten vol. Het is ook een gevaarlijke speelstijl, omdat we behoorlijk ver vooruit speelden. Dat moet je ook mentaal op kunnen brengen. Uiteindelijk is de 1-1 een terechte uitslag, denk ik."

Dat het nog altijd niet draait in Alkmaar, is duidelijk. De geoliede voetbalmachine die het afgelopen seizoen de zeges aaneenreeg kwakkelt. In die terugval delen ook de ? normaliter ? sterkhouders van het elftal mee. Maarten Martens werd tegen Feyenoord zelfs gepasseerd door trainer Ronald Koeman, die na afloop liet weten dat in het verleden behaalde resultaten er niet meer toe doen voor hem.

Ook Schaars is niet meer de dwingende middenvelder die hij de afgelopen seizoenen was. De captain van de Alkmaarders weet dat het beter moet. "Ook ik deel in de malaise", zegt Schaars schuldbewust. "Dat gaat vanzelf. Als het team niet draait word je daar in meegetrokken. Ik ga hard werken om mijn level weer op te trekken. Daarom ben ik blij dat ik nu naar Oranje ga. Daar ga je vanzelf mee in het hoge niveau."



De onderbreking van het drukke Eredivisie- en Champions League-schema komt Schaars goed uit. "Het is altijd lekker om naar het Nederlands elftal te gaan. Een nieuw omgeving is wel eens lekker, we hebben bovendien een leuke groep", aldus de middenvelder.