VVV begeeft zich opnieuw op Japanse markt

VVV begeeft zich opnieuw op Japanse markt

09-11-2009 07:00

De Venlonaren bewaren goede herinneringen aan Japan sinds de komst van Keisuke Honda in 2007. De flegmatieke middenvelder voorzag VVV niet alleen van een flinke kwaliteitsimpuls, maar leverde de club tevens naamsbekendheid op in het Aziatische land.

Het lonkende vertrek van smaakmaker Honda betekent voor VVV niet dat het veroveren van de Japanse markt verleden tijd is. De club anticipeert op een toekomstige transfer door zich te richten op twee nieuwe talenten. Yoshida (21) en Kagawa (20) staan bij VVV op het lijstje met versterkingen voor de winterstop.

Beide spelers zijn een interessante optie vanwege hun aflopende contracten. Wanneer de Japanse competities eind dit kalenderjaar ten einde komen kunnen Yoshida - voor wie de interesse het meest concreet is - en Kagawa gaan en staan waar ze willen.

Yoshida is een exponent uit de jeugdopleiding van Nagoya Grampus Eight, de club waar VVV ook Honda vandaan plukte. In 2007 werd de jongeling overgeheveld naar de hoofdmacht van de club, waar hij binnen korte tijd werd omgeschoold van defensieve middenvelder naar centrale verdediger. Sinds 2008 is hij niet meer weg te denken uit het hart van de defensie.

Sef Vergoossen, oud-trainer van Nagoya, wees VVV-Venlo afgelopen jaar op het bestaan van Yoshida. Voorzitter Hai Berden reisde vervolgens af naar de Olympische Spelen in Peking om de centrale verdediger aan het werk te zien. De jeugdinternational kwam in actie tegen het Nederlands elftal en kon niet voorkomen dat het met 1-0 onderuit ging.

Hoewel Nagoya koste wat kost het contract van Yoshida wil verlengen, stuurt de speler zelf aan op een Europees avontuur. Spelen in Nederland is voor hem een droom. De technisch directeur van de club adviseert de verdediger echter om zijn vertrek uit te stellen totdat hij een uitverkiezing voor de A-selectie van Japan heeft verdiend.

Kagawa - die ook in de belangstelling staat van Urawa Red Diamonds - heeft zich nog niet openlijk uitgesproken over zijn toekomst. De kleine middenvelder staat op de loonlijst van de Japanse tweededivisionist Cerezo Osaka en wil zich voorlopig focussen op eventuele promotie met zijn club. Ook VVV heeft nog geen definitief oordeel geveld over Kagawa, die in Japan te boeken staat als een groot talent. Mogelijk dat hij na het aflopen van zijn contract - rond december - een proefperiode bij VVV aflegt.

Kagawa nam reeds contact op met Honda om te informeren naar de Nederlandse competitie en de manier van leven in Venlo en omstreken. Ervaringsdeskundige Honda gaf hem een positief advies.

Overigens is er nog geen concrete belangstelling voor Honda. Geruchten over interesse van het Engelse Chelsea doen wel de ronde. Omdat de spelmaker nog niet meer dan 75 procent van de interlands van Japan speelt, maakt hij in Engeland geen aanspraak op een werkvergunning. Een verhuur - eventueel aan een Nederlandse club - behoort in dat geval tot de opties.