Ajax wil met jeugd terug naar Europees topniveau

Ajax wil met jeugd terug naar Europees topniveau

Gepubliceerd: zaterdag 21 november 2009 om 15:41za 21-11-2009 om 15:41

"Als je de historie erop na slaat, dan heeft de eigen jeugd het altijd moeten doen bij deze club", zegt Van den Boog. "Ajax dat de Champions League en de wereldbeker won in 1995: dat was een elftal vol eigen jeugd en enkele buitenstaanders die een échte meerwaarde hadden. Ik blijf geloven dat we de jeugdopleiding zo goed kunnen maken, dat we van daaruit weer een Ajax-elftal kunnen krijgen dat ook Europees meetelt."

In het licht van het nieuwe beleid hebben de Amsterdammers voor elke positie een profiel opgesteld waaraan spelers in de toekomst moeten voldoen. "Om het concreet te maken: in het profiel van centrale verdediger passen in het huidige topvoetbal geen spelers meer kleiner dan 1 meter 85. Een talent in onze B1 dat die lengte nooit zal halen, wordt niet meer verder opgeleid in die rol."

Het moet uiteindelijk leiden tot het vinden van de nieuwe Patrick Kluivert. "We gaan niet groot de markt meer op om te kopen voor het eerste elftal. We willen vanaf 12 jaar de beste talenten in onze opleiding bij elkaar brengen. Uit Nederland, uit het buitenland en daarna intern continue doorselecteren. Ik hoef geen tien scouts meer te hebben zitten bij wedstrijden om 21, 22-jarigen te beoordelen."

"Alleen als we straks zien dat we in het profiel van rechtshalf geen direct inzetbare vervanger van de basisspeler in Ajax 1 hebben, en de beste jeugdspeler daarachter heeft nog drie jaar nodig, dan kunnen we een tussenoplossing kopen. Die komt dan van een al bestaande scoutingslijst. Daarop staan geen jongens die 20 miljoen euro kosten, maar ook geen modale eredivisiespelers", aldus Van den Boog in het ochtenddagblad.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws