Tammer: grote plannen met Dutch Lions FC

Tammer: grote plannen met Dutch Lions FC

Gepubliceerd: woensdag 25 november 2009 om 12:34wo 25-11-2009 om 12:34

Fabian Bijman
AMSTERDAM

De zoektocht naar voetballers ging afgelopen week van start met de lancering van het nieuws van de oprichting van de profclub. De eerste aanmeldingen kreeg Tammer reeds binnen via zijn website. In totaal rekent de oud-aanvaller op zo'n honderd belangstellenden. Maandag 7 december krijgen zij tijdens een 'werving- en selectiedag' de kans één van de tien beschikbare plekken te verdienen.

"Wij zijn op zoek naar spelers die tactische bagage hebben, spelers die het Nederlandse voetbalspelletje onder de knie hebben", legt Tammer uit in gesprek met VoetbalPrimeur. "We willen de hoofdmacht laten spelen in een 4-3-3-systeem, waar de Nederlandse school om bekendstaat. Dat is misschien heden ten dage een wat achterhaalde manier van voetballen, maar wel een herkenbare stijl. Het vlaggenschip moet het voorbeeld voor de jeugdopleiding worden."

De oud-spits van onder meer Sparta en Heerenveen wil direct in het eerste seizoen een goede indruk achterlaten met zijn nieuwbakken club. Het eerste elftal  is immers het belangrijkste referentiekader om bekendheid te verwerven voor de Dayton Dutch Lions. "Kort gezegd gaan we voor het kampioenschap", zegt Tammer zonder schroom.

"Een plek bij de eerste twee is zeker iets waar we voor willen strijden. De bovenste twee teams plaatsen zich voor de play-offs." De Premier Development League bestaat in totaal uit acht competities, onderverdeeld in vier windstreken. De twee beste ploegen van elke competitie plaatsen zich voor het toetje van het seizoen, een opzet die bij de verschillende grote Amerikaanse sporten al sinds jaar en dag van toepassing is.

"Het niveau van de Premier Development League is vergelijkbaar met de hoofdklasse in Nederland. In de competitie spelen profteams mee, maar ook college-elftallen. Het is een beetje een mengelmoes. De regels van de PDL schrijven voor dat profteams behalve seniors, geen studenten in hun team mogen hebben, en andersom de college-elftallen niet met profspelers mogen werken."

"Het is een andere wereld. In deze divisie speel je niet in grote stadions, maar veelal op complexen van universiteiten en scholen. Dat heeft ook te maken met de populariteit. Voetbal is onder kinderen heel populair, maar volwassenen zweren nog altijd bij sporten als American football en honkbal. Toch kijkt men in het land wel heel erg op tegen topsporters", zo ondervond Tammer aan den lijve.

"Als je in Amerika zegt dat je profvoetballer bent geweest in Europa gaan er heel veel deuren voor je open. De status van profspeler telt in de States, je doet iets wat heel veel Amerikanen niet kunnen. Er wordt echt naar je opgekeken. Of je nu in de hoogste divisie speelt, of een paar niveaus lager. Mensen die hun geld met sporten verdienen tellen mee."

"Spelers die besluiten voor Dayton Dutch Lions FC te gaan spelen staan voor een grote uitdaging. We spelen twee wedstrijden in Canada, er wordt flink wat gereisd. Je krijgt ook echt wat te zien van het land. De competitie duurt drie maanden. In die periode spelen we twintig duels. Dat zijn heel wat wedstrijden in een kort tijdsbestek."

In zijn zoektocht naar spelers richt Tammer zich ook op Nederlandse clubs uit het betaalde voetbal. Op het gebied van de jeugdopleiding, één van de belangrijkste aspecten van de club, gaat Dayton Dutch Lions samenwerken met FC Twente, maar ook het eerste team krijgt mogelijk de beschikking over spelers van formaat uit de Nederlandse voetbalcompetities.

"Voetballen bij Dayton Dutch Lions FC is bijvoorbeeld ook aantrekkelijk voor spelers van beloftenteams van Eredivisie-clubs. Spelers die net tegen het eerste aanzitten, of voetballers die terugkomen van een blessure. Binnen drie maanden zijn zij weer helemaal terug op niveau", besluit Tammer.

Eén van de spelers die op weg is naar de nieuwe club is doelman Oscar Moens. De oud-keeper van onder meer AZ, PSV en Willem II is dicht bij een akkoord met Dayton Dutch Lions. Eerder legde de club ook oud-FC Emmen-verdediger Johan Wigger al vast.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws