Vechtlust FC Utrecht is Ajax te machtig

Vechtlust FC Utrecht is Ajax te machtig

06-12-2009 15:34

Bij Ajax keerde Ismaïl Aissati terug in de basis, wat ten koste ging van Mitchell Donald. FC Utrecht begon met Ricky van Wolfswinkel in de basis omdat de grieperige Kevin Vandenbergh niet voldoende fit was om in actie te komen tegen de nummer drie van de Eredivisie. Gianluca Nijholt kreeg verrassend de voorkeur boven Gregoor van Dijk.

In de openingsfase was het met name Ajax dat het spel bepaalde. Aissati liep slim tussen de linies door en FC Utrecht kon daar maar moeilijk mee omgaan. Grote kansen leverde dat echter niet op, terwijl Ajax wel continu moest waken voor de gevaarlijke counters van de thuisploeg via met name Jacob Mulenga en Dries Mertens.

Slechts één grote kans viel er in te noteren in de eerste helft, die overigens wel boeiend was. Aissati zette een combinatie op met Luis Suarez, die overigens volledig uit de wedstrijd werd gespeeld door de felle Mihai Nesu, en ontving de bal direct terug. Oog in oog met doelman Michel Vorm schoot de technicus echter slap in. Van Wolfswinkel kreeg nog drie kleine mogelijkheden, maar dat leverde geen doelpunten op.

Na rust schakelde FC Utrecht een tandje bij en werden de fysieke duels niet geschuwd. Ajax had het hier duidelijk lastig mee en dat werd verder geïllustreerd door de openingstreffer van uitblinker Mulenga. De spits schudde Alderweireld van zich af en zag zijn schot via een Ajax-been over de kansloze Maarten Stekelenburg verdwijnen: 1-0.

Na de goal kreeg FC Utrecht via Van Wolfswinkel alle kans op de 2-0, maar de spits van Jong Oranje had het vizier niet op scherp en hielp kans op kans om zeep. Via Marko Pantelic kreeg Ajax nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar de ongelukkig spelende Serviër zag zijn inzet over het doel van de uitstekend keepende Vorm verdwijnen.

In de 67ste minuut gooide FC Utrecht het duel op slot. Een hoekschop van Nijholt werd geplaatst binnengekopt door Jan Wuytens. Direct na de 2-0 kreeg Van Wolfswinkel de uitgelezen mogelijkheid op de 3-0, maar oog in oog met Stekelenburg faalde de spits opnieuw. Een kwartier voor tijd kreeg Vurnon Anita nog zijn tweede gele kaart na een overtreding op Mertens, wat de nachtmerrie van Ajax compleet maakte.