Veenstra gaat uit van terugkeer na zware ingreep

Veenstra gaat uit van terugkeer na zware ingreep

07-12-2009 08:02

Een hernia zit Veenstra al geruime tijd dwars. Drie weken terug besloot de aanvaller onder het mes te gaan, maar de operatie bleek behoorlijk ingrijpender dan verwacht. Veenstra raakte zelfs tijdelijk het gevoel in zijn linkerbeen kwijt. Het is nog maar de vraag of hij ooit nog terug te zien is op het voetbalveld. Veenstra zelf is positief gestemd.

"Ik had al een tijd last van mijn rug. Dat was vorig seizoen ook al aan de gang, maar het was niet zorgwekkend. Na een wedstrijd met het tweede elftal in de voorbereiding op dit seizoen kreeg ik de volgende dag een stijf gevoel in mijn been en bil. In samenspraak met NAC hebben we er toen een dokter naar laten kijken. Uit de MRI-scan bleek dat het om een hernia ging", blikt Veenstra terug in gesprek met VoetbalPrimeur.

De situatie van Veenstra werd samen met de medische staf van NAC bekeken. Besloten werd om in eerst instantie niet onder het mes te gaan. "De club wilde hier niet aan denken en er werd besloten een aantal injecties toe te dienen. Ik heb in die periode gewoon doorgevoetbald. Maar ik kreeg opnieuw last van mijn linkerbeen, kon 's nachts soms niet slapen van de pijn en na een training was het moeilijk om naar huis te rijden."

Veenstra was dan ook verbaasd toen hij vrijdag in het Algemeen Dagblad moest lezen dat de club direct na de vaststelling van de hernia opteerde voor een operatie, terwijl juist in samenspraak met de club gekozen werd voor het toedienen van injecties. "Dat is absoluut niet waar. NAC wilde juist het liefst niet opereren. Ik heb zo lang mogelijk naar NAC geluisterd, ook omdat ik heel goed contact heb met de medische staf. Maar op een gegeven moment ging het niet langer. De pijn werd te hevig."

Opnieuw werd een dokter bij geroepen. "Die gaf het advies om te blijven trainen. De kans is dan aanwezig dat de hernia zich oplost. Het opmerkelijke was dat ik tijdens het voetballen het minste last had van mijn blessure. Toen ik merkte dat het ook op dat vlak minder ging besloot ik een nieuwe scan te ondergaan. Daaruit bleek dat de blessure niet erger, maar ook niet minder geworden was. De hernia zat er nog wel."

Nadat een neuroloog de rug van Veenstra bekeek besloot de jonge aanvaller alsnog om onder het mes te gaan. Drie weken terug vond deze plaats, maar al snel bleek er meer aan de hand. "Toen ik uit de narcose kwam had ik een dof gevoel. De dokter gaf direct aan dat dit kwam omdat de operatie zwaarder was dan verwacht. Het gevoel in mijn linkerbeen bleef een paar dagen weg en vervolgens kwam er vocht uit de wond. Dit bleek hersenvocht te zijn."

Inmiddels is Veenstra weer thuis, nadat hij eind vorige week ontslagen werd uit het ziekenhuis. "Ik zit nu in het gips, van m?n knie tot net onder m?n borst. Goed lopen kan ik nog niet. Ik heb iemand nodig om me te ondersteunen. Het is een zenuwkwestie. Het kan weken, maar ook maanden duren voordat ik weer aan voetballen mag denken." Dat is op dit moment even niet de belangrijkste gedachte die door het hoofd gaat van Veenstra.

"Ik ben blij als ik straks eerst weer normaal kan lopen. De zes tot acht weken revalideren die er normaliter voor deze operatie staan kan ik vergeten. Op dit moment wil ik niet denken aan nooit meer voetballen. Ik ben positief ingesteld, ben een vechter en wil terugkomen", aldus Veenstra. Of dat in het shirt van NAC gebeurt is nog maar de vraag. Trainer Robert Maaskant gaf in een interview reeds te kennen dat het aflopende contract van Veenstra niet verlengd zal worden. Een vervelende verrassing voor de aanvaller.

"Het is jammer dat je vanuit de krant moet vernemen dat het over is bij NAC. Zeker ook omdat alles nog open was. Je speelt tien jaar bij die club, bent dag in, dag uit met je werk bezig", zegt Veenstra, die met Maaskant sprak over zijn toekomst bij de club. "Als ik niet fit wordt in het begin van 2010 wordt de kans natuurlijk groter dat het straks einde verhaal is", is hij zich bewust van de situatie.

De blessure komt voor de aanvaller op een dubbel vervelend moment, zeker ook omdat hij zich dit seizoen wilde bewijzen bij NAC. "Ik had een wisselvallig jaar achter de rug. Wilde voor mijn kansen gaan bij NAC", aldus Veenstra, die niet aan een eventuele verhuur wilde denken. Veenstra heeft echter geen spijt van zijn keuze om onder het mes te gaan. "Ik heb voor mijn lichaam gekozen. Het is nu zaak vooruit te kijken. Ik voel nog steeds verbetering. Maar het is wel eng want juist mijn benen heb ik natuurlijk het hardst nodig."