Feyenoord sluit dramatisch jaar diep in het rood af

Feyenoord sluit dramatisch jaar diep in het rood af

11-12-2009 16:31

Dit maakte algemeen directeur Eric Gudde vrijdagmiddag bekend. Door het negatieve resultaat is Feyenoord alleen nog maar dieper in de rode cijfers beland. Het verlies is volgens de club te wijten aan de teleurstellende prestaties van het eerste elftal. Daardoor bleven de recettes achter, werden minder luxe stoelen verkocht en kwamen er beduidend minder tv-gelden binnen. Daar blijft het echter niet bij.

Ook de hogere kosten van veiligheidsmaatregelen, de 'stille' transfermarkt en de schikking die de club bereikte met de fiscus, bovenop de economische crisis, bezorgden Feyenoord een 'dramatisch jaar', zo gaf Gudde te kennen. Door de financiële problematiek werd Feyenoord eerder dit seizoen door de licentiecommissie al ingedeeld in categorie 1.

Omdat het bestuur van de club al vroegtijdig zag dat zich een kleine ramp aan het voltrekken was, werd het roer in maart 'rücksichtlos' omgegooid. "Hoewel de exacte omvang destijds nog niet in te schatten was, zagen we de bui toen al wel hangen en hebben direct een marsroute uitgezet en een plan van aanpak opgesteld. Ten tijde van de bekendmaking van de indeling in categorie 1 door de KNVB, was de club al ver met de uitvoering van het plan en inmiddels zijn we al weer een paar stappen verder", aldus Gudde.

"Onderdelen van deze in de miljoenen lopende operatie waren en zijn onder meer forse bezuinigingen ? organisatiebreed - op alle bureau- en personeelskosten, een loonstop en het besluit dat deze zomer alleen nieuwe spelers mochten worden gehaald indien deze volledig extern werden gefinancierd."

De ingreep had succes, zo laat Gudde weten. "Dankzij die ingrepen, zijnde onder andere een kostenreductie van elf miljoen euro en een kapitaalinjectie van vrienden van Feyenoord van ruim acht miljoen euro (in de vorm van uitgifte van certificaten van aandelen en deelname aan de beloftenpool) is de liquiditeitpositie ook voor dit seizoen gegarandeerd waarmee de continuïteit is gewaarborgd."

Tevens kreeg de club uit Zeist positief bericht. "Steun in de rug is dat ons plan van aanpak tot gezondmaking door de licentiecommissie van de KNVB inmiddels is goedgekeurd."