Claudemir schiet Vitesse laat naast FC Utrecht

13-12-2009 17:27

Jelmer van der Dussen
ARNHEM

FC Utrecht verzuimde daarmee een zeldzaam succes op Arnhems grondgebied te boeken. Slechts één keer keerden de Domstedelingen met drie punten op zak huiswaarts. In 2003 won het dankzij onder meer twee doelpunten van Dirk Kuyt met 1-4. Deze jaargang vergat de nummer vijf van de Eredivisie de tweede driepunter bij Vitesse te pakken.

Beide ploegen verdedigden zondag de bonuspunten die ze vergaarden tijdens het afgelopen speelweekeinde. Vitesse zorgde in Alkmaar voor een stunt door AZ met 1-2 te verslaan. Ook FC Utrecht boekte een spectaculaire zege - Ajax werd in Stadion Galgenwaard met 2-0 overklast.

Beide trainers hielden zoveel mogelijk vast aan de formaties die een week eerder een succes bleken. Theo Bos voerde noodgedwongen één wijziging door. De geschorste Dalibor Stevanovic werd vervangen door Onur Kaya. FC Utrecht trad met dezelfde elf namen aan. Dus mét oud-Vitessenaar Ricky van Wolfswinkel, die de voorkeur kreeg boven Kevin Vandenbergh.

Juist in de wedstrijd tegen zijn oude club wist Van Wolfswinkel na vier doelpuntloze wedstrijden weer eens het net te vinden. De jonge spits was na ruim een halfuur spelen verantwoordelijk voor de 1-1. Een vloeiende aanval belandde via Jacob Mulenga voor de voeten van Dries Mertens, wiens inzet slecht werd verwerkt door Vitesse-doelman Piet Velthuizen. Van Wolfswinkel was er snel bij om de bal binnen te tikken: 1-1.

Enkele minuten voor die treffer had Lasse Nilsson de score namens Vitesse geopend. De Zweed benutte een strafschop die door Paul Verhaegh - hij werd gevloerd door Gianluca Nijholt - was versierd. Nilsson stuurde doelman Michel Vorm naar de verkeerde hoek en schoof zelf succesvol binnen.

Nadat Van Wolfswinkel met zijn vijfde competitietreffer de stand snel had rechtgetrokken werd de wedstrijd een stuk aantrekkelijker. Op slag van rust bracht Jacob Mulenga FC Utrecht op voorsprong. Een lange trap van Nesu werd verkeerd beoordeeld door de slapende defensie van Vitesse. Omdat Velthuizen in zijn doel bleef staan, kon Mulenga op het doel afstormen en geduldig een hoek uitkiezen: 1-2.

Na rust waren de kansen - ondanks het overwicht van Vitesse - veelal toebedeeld aan de bezoekers uit Utrecht. Van Wolfswinkel verzuimde van dichtbij Velthuizen te verschalken, Mertens, Cornelisse en Lensky zagen hun schoten gekeerd worden of naast het doel verdwijnen. Toen Vitesse in de slotfase begon aan te dringen, moest FC Utrecht alsnog buigen. In de 89ste minuut klopte Claudemir Vorm met een diagonaal schot en tekende daarmee voor de verdiende gelijkmaker van Vitesse: 2-2.