Goede eerste helft helpt AZ langs ADO

Goede eerste helft helpt AZ langs ADO

Gepubliceerd: zaterdag 19 december 2009 om 21:38za 19-12-2009 om 21:38

Fabian Bijman
ALKMAAR

De eerste twee treffers in het duel vielen voor de thee. De score werd geopend door Rasmus Elm, Sébastien Pocognoli schoot zijn ploeg na een halfuur spelen in veilige haven. Maarten Martens, die als vervanger van de geblesseerd geraakte Stijn Schaars in het veld kwam, bracht vlak voor tijd de eindstand op het bord.

Dick Advocaat kon in het thuisduel geen beroep doen op Moussa Dembélé, Mounir El Hamdaoui, Pontus Wernbloom (allen geschorst) en de geblesseerde Brett Holman. Daardoor traden Graziano Pellè en Ari aan als spitsen en zakte Jeremain Lens een linie terug. Hij verscheen als verkapte linkermiddenvelder aan de aftrap in een ijskoud Alkmaar.

Bij ADO Den Haag is het al weken onrustig. Inzet van de discussie is Ricky van den Bergh. De middenvelder werd disciplinair gestraft door trainer Raymond Atteveld en technisch directeur André Wetzel, maar mocht op voorspraak van de Raad van Commissarissen van de club vervroegd terugkeren bij de selectie. Tegen Heracles Almelo stond Van den Bergh afgelopen week weer in de basiself bij de club. Tot onbegrip van Wetzel, die zaterdag in een interview met de Volkskrant nog maar eens zijn verwondering liet blijken.

Ook tegen AZ stond de technisch begaafde middenvelder gewoon weer aan de aftrap. Eerder in het seizoen was hij nog één van de drijvende krachten achter het elftal dat de Alkmaarders in eigen huis alle hoeken van het Forepark liet zien. ADO Den Haag won die wedstrijd, waarin het door Louis van Gaal opgebouwde AZ-imperium zienderogen aan het afbrokkelen was, met 2-1.

In Alkmaar, waar uit voorzorg van de dreigende sneeuwbuien de lijnen op het veld alvast een rood kleurtje kregen, waren het de bezoekers die voor het eerste gevaar zorgden. Een corner van Van den Bergh belandde op de rug van de onwetende Karim Soltani. Via de grasmat caramboleerde de bal over het doel van de mistastende Sergio Romero.

Aan de andere kant van het veld toonde AZ zijn effectiviteit. De eerste goed opgezette aanval leverde direct een treffer op. Pellè gaf met een knappe individuele actie zijn tegenstander het nakijken. Zijn harde voorzet kon door Ari in eerste instantie niet tegen het net gewerkt worden, Elm toonde zich wel wakker en gaf Barry Ditewig van dichtbij het nakijken: 1-0.

De hand van Advocaat wordt steeds duidelijker zichtbaar in Alkmaar. In zijn eerste duel als hoofdtrainer, op bezoek bij PSV (1-0), verlegde hij al de nodige accenten, tegen ADO Den Haag liet hij zijn ploeg opnieuw aantreden in een verkapt 4-3-3-systeem. Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor de vleugelverdedigers, van wie verwacht wordt dat zij de gehele flank bestrijken. Een succes zo bleek tegen ADO. Linksback Pocognoli dook op in het strafschopgebied van de Hagenaren en tikte na een halfuur op aangeven van Lens de 2-0 binnen.

Raakte ADO Den Haag in de eerste helft verdediger Christian Kum al kwijt, hij moest de strijd staken wegens een blessure, kort na rust moest ook trainer Atteveld vertrekken. Hij werd door arbiter Wiedemeijer naar de tribune verwezen wegens aanhoudend commentaar op de leiding. Ook AZ moest noodgedwongen wisselen. David Mendes da Silva liep in de eerste helft een blessure op. Kees Luijckx was al voor rust zijn vervanger.

De tweede helft bracht weinig spektakel. AZ geloofde het wel en liet ADO Den Haag komen. De bezoekers wisten echter niet gevaarlijk op te duiken voor Romero. De Alkmaarders kregen de ruimte, maar misten de slimheid om de Hagenaren opnieuw te pijnigen. Twee keer mocht Lens aanleggen; één keer redde Diteweg, een tweede poging van de clubtopscorer verdween naast.

Toen iedereen zich al verzoend had met een 2-0 eindstand zette de thuisploeg nog een keer aan. Martens kreeg een vrije doortocht richting Ditewig en faalde niet (3-0), Ari zag een afstandspegel in de allerlaatste minuut op de lat uiteen spatten.

Door de overwinning, na twee verliespartijen op rij, tankt AZ weer wat vertrouwen. Dat zal de ploeg nodig hebben ook. Woensdag reizen de Alkmaarder af naar De Kuip, waar Feyenoord wacht in de achtste finales van de KNVB Beker. Het is voor AZ de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken. De landstitel is immers uit het zicht en ook Europees gezien doen de Alkmaarders niet meer mee.

De Hagenaren sloten in Alkmaar een povere eerste seizoenshelft af in stijl. Al elf duels op rij werd er niet gewonnen door de ploeg van Atteveld, die in september nota bene in het thuisduel met de Alkmaarders voor het laatst drie punten mochten bijschrijven. De kelder van de Eredivisie is voorlopig het thuis van ADO.

Lees meer over: ADO Den Haag

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws