Advocaat: Het zal allemaal beter moeten

Advocaat: "Het zal allemaal beter moeten"

19-12-2009 22:14

Fabian Bijman
ALKMAAR

Ook tegen ADO Den Haag stuurde Advocaat een aanvallend elftal de wei in. Met Graziano Pellè en Ari als aanvallers, de offensieve steun van 'linkermiddenvelder' Jeremain Lens en de continu opkomende vleugelbacks Kew Jaliens en Sébastien Pocognoli overvleugelde AZ de Hagenaren in de eerste helft. Daarin werd ook de basis voor de 3-0 zege gelegd.

Tevreden was de oefenmeester niet. "De eerste helft was duidelijk voor AZ", begon Advocaat zijn relaas. "In de tweede helft sluipt er toch weer angst in de groep, waarom begrijp ik niet. ADO gaat meer risico nemen, daar zouden wij meer gebruik van moeten maken. Die angst zal eruit moeten. Een 2-0 voorsprong zullen we in de toekomst sneller uit moeten bouwen naar 3-0 of 4-0."

Tegen de Hagenaren was Advocaat genoodzaakt aan te treden met een ander aanvalskoppel dan gebruikelijk. Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé ontbraken door schorsingen. Daardoor mochten Pellè en Ari aan de aftrap verschijnen. Het optreden van de spitsen was 'redelijk' vond Advocaat. "Het kon beter. Net zoals de hele tweede helft beter kan."

Wel wordt langzaamaan de hand van Advocaat duidelijk. De oefenmeester wil de winterstop gebruiken om zijn stempel duidelijker op de groep te drukken, maar laat AZ door het verleggen van een aantal accenten al vanaf zijn eerste dag anders voor de dag komen. "Op momenten zie ik wat ik wil zien. Het afjagen bijvoorbeeld. Dat proberen we wel, maar daar is veel kracht voor nodig. Daar heb je ook jongens voor nodig die wat makkelijker op balbezit spelen. Dit zal verbeterd moeten worden als je ziet hoe snel we soms de bal weggeven."

Helemaal ongeschonden kwamen de Alkmaarders niet uit de strijd met ADO Den Haag. David Mendes da Silva liep een kneuzing in zijn bovenbeen op, Stijn Schaars moest zich met kramp laten vervangen en ook Sébastien Pocognoli haalde het einde van het duel niet. Hoe het met de Belg gesteld was en wat de aard van zijn klachten zijn, wist Advocaat kort na afloop van het duel nog niet.