Chelsea beukt zich na rust door Fulham-muur

28-12-2009 18:55

Chelsea ging de Zuid-Londense derby in met een crisis, want van de laatste zeven duels wisten The Blues er maar één te winnen. Wetende dat Fulham wederom bezig is aan een ijzersterk seizoen en dat het vorige week kampioen Manchester United met 3-0 wegspeelde ging Chelsea een lastige middag tegemoet.

Fulham verergerde de zorgen van de thuisploeg al na vier minuten spelen. Een prima voorzet van Paul Konchesky belandde voor de voeten van Zoltan Gera, die koel binnenschoot: 1-0. Het solide georganiseerde Fulham, dat in achttien competitieduels pas zeventien goals incasseerde, trok zich vervolgens terug op eigen helft.

Chelsea nam logischerwijs het initiatief, maar het was opmerkelijk hoe simpel Fulham de aanvallen van de aartsrivaal wist af te slaan. Frontman Didier Drogba zat in de tang bij de boomlange Noor Brede Hangeland, terwijl het hardwerkende middenveld van The Whites de toevoer naar en vanaf de flanken steeds weer wist af te stoppen.

In de tweede helft voerde Chelsea de druk nog hoger op en Fulham kwam nauwelijks meer van eigen helft af. De thuisploeg kreeg met een uur op de klok een goede mogelijkheid via Didier Drogba, maar keeper Mark Schwarzer kon de inzet van de Ivoriaan zonder al te veel moeite keren.

Niet veel later verbaasde Carlo Ancelotti met het inbrengen van rechtsback Branislav Ivanovic, maar de Serviër stond aan de basis van de verdiende gelijkmaker. Zijn voorzet vanaf rechts belandde precies op het hoofd van Drogba, die Schwarzer in de verre hoek klopte. Al moet gezegd dat verdediger Chris Baird zich wel erg makkelijk gewonnen gaf.

Met de gelijkmaker was het verzet van Fulham plots gebroken. Invaller Daniel Sturridge schoot nog geen minuut later op Schwarzer, die de bal tegen verdediger Chris Smalling aanstompte. Via het been van de jongeling stuiterde de bal tergend langzaam over de doellijn: 2-1.

In de blessuretijd kwam Chelsea dicht bij de 3-1 via Salomon Kalou, die na snel wegdraaien zijn fraaie schot op de lat zag landen. Door de winst houdt Chelsea de koppositie in ieder geval in handen. Manchester United en Arsenal komen woensdag in actie. Fulham blijft ondanks de nederlaag actief in de bovenste helft.

Everton-Burnley 2-0
Everton weet weer wat winnen is. De dit seizoen tegenvallende subtopper klopte directe concurrent Burnley, dat zich na een rode kaart van Simon Jordan moest overgeven. Invaller James Vaughan prikte op aangeven van Marouane Fellaini 1-0 binnen. Steven Pienaar tekende in blessuretijd voor de tweede. John Heitinga speelde negentig minuten mee bij The Toffees.

Blackburn Rovers-Sunderland 2-2
Op bezoek bij Blackburn Rovers was Sunderland-spits Darren Bent weer eens op schot, maar zijn twee treffers waren niet genoeg voor de winst. Blackburn maakte steeds net na zijn doelpunten gelijk. Eerst via Morten Gamst Pedersen en later via El Hadji Diouf. Beide ploegen staan bovenin het rechterrijtje.

Stoke City-Birmingham City 0-1
Birmingham City blijft vriend en vijand verbazen. De promovendus verstevigt zijn plek in de subtop dankzij een zwaarbevochten zege bij Stoke City. Cameron Jerome maakte vijf minuten na rust het enige doelpunt.