'We verloren niet van Feyenoord, maar van onszelf'

'We verloren niet van Feyenoord, maar van onszelf'

Gepubliceerd: donderdag 25 maart 2010 om 07:00do 25-03-2010 om 07:00

Jelmer van der Dussen
ROTTERDAM

"Dit was een heel mooie avond", glunderde de achttienjarige Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij na de bekerzege op FC Twente. "De manier waarop het publiek achter de ploeg stond en ons bleef steunen... Prachtig. Ik ben een rustige jongen, maar emoties zijn moeilijk te bedwingen als je deze supporters ziet. Elke minuut heb ik genoten, eigenlijk geniet ik nog steeds."

Zo vrolijk het gezicht van De Vrij stond, zo somber waren de gelaatsuitdrukkingen van FC Twente-spelers Sander Boschker en Peter Wisgerhof. De Tukkers konden louter zichzelf verwijten dat het niet voor de tweede maal op rij een plaats afdwong in de finale van de KNVB Beker. Bij rust was er geen vuiltje aan de lucht voor de geoliede machine uit Enschede.

FC Twente heerste, controleerde en was de gevaarlijkste ploeg in Rotterdam. In tegenstelling tot de lamlendige start tijdens de competitietopper tegen PSV, kwam de ploeg van Steve McClaren op bezoek bij Feyenoord ijzersterk uit de startblokken. Vier minuten voor de rust opende Bryan Ruiz de score, maar het eerste doelpunt van FC Twente had eigenlijk veel eerder moeten vallen.

"Ik denk dat wij de eerste helft het beste voetbal van dit seizoen lieten zien", zei Boschker na de eliminatie. "We hadden bij rust met 0-3 of 0-4 voor moeten staan. Het middenveld was in onze handen, maar we vergaten de wedstrijd te beslissen. In de tweede helft gaven we het duel volledig uit handen. We werden onrustig aan de bal en maakten foutjes achterin. Dat mag niet gebeuren."

Aan het verval van FC Twente ging een tactische wissel van Feyenoord-trainer Mario Been vooraf. De coach haalde de onopvallende Diego Biseswar in de rust naar de kant en bracht de onlangs bekritiseerde Roy Makaay in zijn plaats. FC Twente kon geen grip krijgen op de nieuwe speelstijl van Feyenoord en zag de wedstrijd gaandeweg uit zijn handen glippen.

"We waren minder scherp en reageerden te laat op de omzettingen van Feyenoord", analyseerde Wisgerhof. "Al snel viel de 1-1. Dan gaat het publiek erachter staan en dat geeft Feyenoord extra kracht. Deze uitschakeling is onnodig. De eerste helft speelden we heel goed, maar we lieten ze in leven en gaven het na rust weg. We hebben vandaag niet verloren van Feyenoord, maar van onszelf."

De uitschakeling betekent voor FC Twente dat er dit seizoen nog één hoofdprijs te behalen valt. De Tukkers kunnen zich de resterende weken volledig focussen op de zenuwslopende titelstrijd met Ajax en PSV. "Maar dat we uit de beker liggen brengt ons geen rust voor de competitie", aldus Boschker. "Ik denk dat ik geen oog zal dichtdoen vannacht. We hadden graag naar de finale gegaan, maar het mocht niet zo zijn."

De koploper in de Eredivisie - FC Twente staat zes wedstrijden voor het einde van de competitie vier punten voor op Ajax - moet de rug razendsnel rechten. Dit weekeinde wacht de thuiswedstrijd tegen Sparta, één van de zes finales richting de eerste titel in de historie van de club. "We moeten heel snel de knop omzetten", weet Wisgerhof. "Er valt voor ons nog een heel mooie prijs te behalen."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws