Ajax zit koploper FC Twente op de hielen

14-04-2010 22:52

Jelmer van der Dussen
TILBURG

Uitgerekend op Tilburgs grondgebied, waar het in 2007 onder Henk ten Cate het kampioenschap op één doelpunt misliep, blies Ajax de titelstrijd van dit seizoen weer helemaal tot leven. Door de nederlaag van FC Twente op bezoek bij AZ (1-0) gaat de Eredivisie de komende weken een zinderende ontknoping tegemoet. FC Twente staat met 80 punten nog op plek één, maar voelt de hete adem van Ajax in zijn nek. De hoofdstedelingen volgen met 79 punten op de tweede plaats.

De formatie van Martin Jol staat voor de opdracht zijn eigen wedstrijden (Heracles Almelo-thuis en NEC-uit) te winnen en moet verder hopen dat FC Twente een steek laat vallen tegen Feyenoord of NAC Breda. Hoewel Ajax het niet in eigen hand heeft, is de druk op het in de titelstrijd nog onervaren FC Twente maximaal opgevoerd. Luis Suarez en Marko Pantelic scoorden woensdag op bezoek bij Willem II.

Droomstart

Ajax beleefde in het Koning Willem II Stadion een droomstart toen het al in de derde minuut op voorsprong kwam. Suarez wurmde zich vanaf de linkerflank in het strafschopgebied en viel over het uitgestoken been van Danny Schenkel. Arbiter Pol van Boekel was onverbiddelijk en wees direct naar de penaltystip. Suarez benutte het buitenkansje zelf met een hard schot langs Maikel Aerts: 0-1.

De Amsterdammers kregen de kansen woensdag in de schoot geworpen, maar mochten het zichzelf verwijten dat het niet - net als tegen VVV-Venlo - met een monsterscore ging rusten. Ajax ging te laks om met zeker zeven goede schotkansen die vooral door blunderende Willem II'ers tot stand kwamen. Marko Pantelic had voor rust de trekker al móeten overhalen, maar was niet zelfzuchtig genoeg en speelde te kort terug op Eyong Enoh.

Niemandsland

Behoudens een omhaal van Frank Demouge kon Willem II nauwelijks een positieve bijdrage leveren aan de wedstrijd. Dat de Tilburgers tegen degradatie vechten viel absoluut niet af te lezen aan het optreden van woensdag. De verdediging liet zich constant in de luren leggen en Ajax-huurling Mitchell Donald had meer oog voor zijn Amsterdamse collega's dan zijn Tilburgse ploeggenoten. Vrijwel iedere pass van de middenvelder belandde in de voeten van een Ajacied of raakte zoek in niemandsland.

Na rust deed Willem II binnen vijf minuten meer goed dan tijdens de gehele eerste helft. Sergio Zijler ontsnapte aan de aandacht van Gregory van der Wiel en vond Frank Demouge, die zijn schot via de handen van Maarten Stekelenburg over de achterlijn zag verdwijnen. Net op het moment dat Willem II zich steeds kraniger ging weren, sloeg Ajax echter toe.

Demy de Zeeuw stond aan de basis van een snelle aanval die na een strakke voorzet van Dennis Rommedahl voor de voeten van Marko Pantelic belandde. De Servïer was sluw door de gatenkaas van Willem II geslopen en kon van dichtbij voor zijn dertiende treffer van het seizoen tekenen: 0-2. Invaller Christian Eriksen had een kwartier voor tijd de derde Amsterdamse treffer op zijn voet, maar Aerts lag in de lijn van zijn schot. Pantelic trof vlak voor het laatste fluitsignaal nog de paal.