Advocaat stapt per direct op bij België

Advocaat stapt per direct op bij België

15-04-2010 18:06

De Belgische voetbalbond laat weten verrast te zijn door het besluit van Advocaat. De bond wil vooralsnog niet reageren op het nieuws. Eerst wil zij alle ins en outs te horen krijgen. De KBVB meldt wel dat het zich beraadt op eventuele stappen. Ook Advocaat wil zijn beslissing voorlopig niet toelichten, laat hij via een woordvoerder van AZ weten.

Advocaat, tot vorig seizoen trainer van Zenit Sint-Petersburg, werd afgelopen jaar door de bond aangesteld als bondscoach. Hij volgde de ontslagen René Vandereycken op en tekende een contract tot en met het EK 2012. Al snel verschenen de eerste beren op de weg in België.

De oefenmeester kon de lokroep van AZ niet weerstaan om de ontslagen Ronald Koeman op te volgen. Advocaat besloot zich, naast zijn baan als bondscoach van België, tot het einde van het seizoen op interim-basis bezig te houden met het trainen van de Alkmaarse club. Daar werd in België niet al te positief op gereageerd.

De Belgen vreesden dat Advocaat zich niet volledig zou concentreren op de Rode Duivels en - erger nog - het land snel de rug toe zou keren. Advocaat heeft die geruchten altijd ontkracht, maar hakte donderdag toch de knoop door.

Eerder op de dag werd Advocaat opnieuw in verband gebracht met weer een andere werkgever, te weten de Russische bond. Rusland zou in Advocaat de 'gedroomde' opvolger van bondscoach Guus Hiddink zien. Of zijn opstappen iets te maken heeft met het nieuws dat Rusland hem wil aanstellen, is niet bekend.

Zijn goede naam in het land, Advocaat won met Zenit onder meer een UEFA Cup, zou er voor zorgen dat de bond ver wil gaan om Advocaat aan te stellen. De afkoopsom ter hoogte van één miljoen euro zou geen problemen opleveren voor Rusland, zo meldde Het Nieuwsblad donderdag al.