'Tien miljoen Nederlanders zien Oranje-Japan'

'Tien miljoen Nederlanders zien Oranje-Japan'

18-06-2010 12:28

Hoewel de wedstrijd in de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban 's middags wordt gespeeld op een tijdstip waarop normaliter de meeste televisies zijn uitgeschakeld, zullen miljoenen Nederlanders hun agenda's zo invullen dat ze de WK-wedstrijd toch kunnen zien.

Gezien de slechte weersvoorspelling voor zaterdag zijn torenhoge kijkcijfers te verwachten, volgens Van Dammen. "Van mooi weer hebben we geen last, wel zullen veel mensen boodschappen willen doen op hun vrije zaterdag. Op basis daarvan voorspel ik dat we de grens van 10 miljoen kijkers niet zullen overschrijden.''

Of Van Dammen gelijk krijgt, zal pas maandag blijken. Dan zijn de kijkcijfers bekend van Intomart GfK. Dit bureau doet in opdracht van de NOS, STER en de Stichting KijkOnderzoek aanvullend onderzoek naar het aantal mensen dat buitenshuis naar de interland kijkt.

Afgelopen week bleek dat bijna 3,5 miljoen mensen buitenshuis de wedstrijd Nederland-Denemarken hadden gevolgd. Daarmee kwam het totaal aantal kijkers dat iets van de wedstrijd had gezien, uit of thuis, op 9 miljoen. Volgens Van Dammen zullen de kijkcijfers van de wedstrijd tegen Japan die van Nederland-Denemarken overtreffen.

Een recordaantal van 1,6 miljoen mensen keek maandag televisie op het werk. Dat aantal zal bij de wedstrijd tegen Japan veel lager uitkomen, aangezien de zaterdag voor velen geen werkdag is.