Zelfkritiek bij Oranje een positief punt

"Zelfkritiek bij Oranje een positief punt"

19-06-2010 09:02

Net als Nederland slaagde Japan er in het eerste groepsduel te winnen. Oranje was met 2-0 te sterk voor Denemarken, terwijl Japan voor een kleine verrassing zorgde door Kameroen te kloppen (1-0). Zeker is dat Oranje de borst nat kan maken. Raymond Atteveld geeft speciaal voor VoetbalPrimeur zijn visie op het eerstvolgende duel van Nederland en het WK in z'n geheel.

"Een goed teken deze week was de zachte kritiek die te horen was bij de spelers van het Nederlands elftal. Je merkte toch dat ze niet helemaal tevreden waren na het duel met Denemarken. Het werd niet helemaal wat ze ervan verwacht hadden. Er was voelbaar wat irritatie bij de spelers, ze willen het graag beter doen. Tegen Japan krijgen ze daar de kans voor. Het duel wordt gespeeld op zeeniveau, dus de hoogte speelt geen rol en daarmee lijken ook de problemen met de bal grotendeels verdwenen. Daar kan het dus niet aan liggen.

Grappig om te zien was dat Bert van Marwijk nu ook reageerde op de media. De altijd zo stoïcijnse bondscoach vond het toch nodig om zich even te mengen in de roep om Eljero Elia na zijn goede invalbeurt tegen de Denen. Toch verwacht ik niet dat Van Marwijk wisselingen doorvoert voor het duel met Japan. Dat is niet zijn stiel. Hij is er niet de trainer naar om een speler te slachtofferen na één minder optreden.

Wat interessant wordt om te zien is hoe de groep gaat reageren wanneer Arjen Robben er weer bij is. Ik verwacht niet dat Robben tegen Japan zal spelen. Van Marwijk zal niet het risico willen nemen om hem, om het plat te zeggen, naar de kloten te helpen. Toch zal de terugkeer van Robben een rol kunnen gaan spelen. De concurrentie op de flanken wordt groter, het is de vraag hoe spelers daar mee om gaan.

Je merkte al aan Rafael van der Vaart en zijn reactie bijvoorbeeld dat hij daar mee bezig is. Ze zijn niet bang voor concurrentie, maar willen zich allemaal laten gelden in Oranje. Belangrijk is dat alle spelers in het teamverband blijven denken, ook als ze eens gepasseerd worden.

Tegen Japan kan Oranje in elk geval z'n borst natmaken. Ik verwacht een pittig potje. Een groot voordeel voor Nederland: ze scoren bijna niet. In Keisuke Honda heeft Japan een speler die een wedstrijd kan beslissen, maar daar houdt het ook wel mee op.

Toch zal het niet makkelijk worden. Japan heeft achterin een paar echte slopers staan. Er zullen veel persoonlijke duels uitgevochten moeten worden. Voetballend denk ik wel dat beide ploegen de schroom van de eerste wedstrijd van zich af zullen gooien. Daarnaast is het toernooi in Japan nu ook gaan leven. Dit betekent dat zij, net als Nederland, te maken krijgen met druk en verwachtingen. Dat kan goed uitpakken voor Oranje.

Ik verwacht een ander Oranje dan tegen de Denen. Het is weer een geheel andere tegenstander. Zeker is dat Japan er op zal klappen. Wil Nederland succes boeken dan zal het tempo omhoog moeten. Veel passes, veel balcontacten, dan zitten de vier voorin een stuk beter in hun vel. Dat zorgt er ook voor dat Nederland wat swingender wordt.

Het tussen de linies spelen is van groot belang, net als de diepte achter de verdediging vinden. Daar maak je het Japan moeilijk mee, want dat is lastig te verdedigen. Oranje zal Japan wel eerst moeten lokken en vervolgens profiteren van de ruimtes die zij laten vallen. Balbezit is niet het belangrijkste, doelpunten wel. Oranje heeft dat geduld. Deze groep is volwassen en raakt niet zo snel van de leg.

Nu alle teams op het WK in elk geval één keer in actie zijn gekomen, sommigen speelden al twee duels, is voor mij duidelijk dat Argentinië op dit moment hét te kloppen team is. Ik was benieuwd naar hoe zij het zouden doen, zeker na die lastige kwalificatie die ze doormaakten. Maar je ziet dat die ploeg langzamerhand aan het loskomen is. Het begint steeds beter te draaien. Andere leuke verrassingen zijn voor mij Mexico - die ploeg heeft z'n zaakjes redelijk op orde - , Servië - een hele lastige ploeg - en Chili, dat fris, fanatiek, fel en attractief voetbal speelde. Die zie ik graag spelen.

Verrassingen waren er ook, al verwacht ik dat Spanje zich wel herstelt van de nederlaag tegen Zwitserland. Dat land heeft zoveel kwaliteit, die spelers redden zich wel. Het moeizame presteren van Frankrijk verbaast me niets. Ik heb de Fransen in de kwalificatie in actie gezien en vervolgens in de play-offs, waarin zij zich door de handsbal van Thierry Henry met de hakken over de sloot wisten te plaatsen ten koste van Ierland.

Je ziet aan alles dat dit Frankrijk geen team is. Ik heb geen hoge pet op van dit land. Overigens wil ik direct chapeau zeggen tegen Van Marwijk. Hij is er bij Oranje, dat ook veel sterren binnen de selectie heeft, wél in geslaagd de spelers een team te laten vormen."