De Jong: Het is een beetje on-Nederlands

De Jong: "Het is een beetje on-Nederlands"

20-06-2010 09:02

Frans Raaijmakers
DURBAN

Een lach stond na afloop op het gezicht van De Jong gebeiteld. Terwijl iedereen het spel ondermaats vond, gaf de middenvelder in de catacomben toe dat voor hem vooral de punten tellen. "Dat heb ik vanaf het eerste moment gezegd. We streven naar perfectie, maar af en toe kun je niet de perfecte wedstrijd spelen. De punten tellen.  De manier waarop maakt niet zoveel uit", verduidelijkt De Jong aan VoetbalPrimeur.

De Jong: "Als je na de finale met de beker in handen staat, praat niemand meer over het spel. Zo hebben we het de hele tijd gedaan en zo beleeft de groep het ook. We hebben na twee wedstrijden gewoon zes punten. Ja, het is een beetje on-Nederlands. Maar veel landen zouden willen dat ze na twee wedstrijden zes punten hadden. Ik kies liever voor een langzamere start dan dat we goed starten en slecht eindigen."

'Kunnen tevreden terugkijken'

Toch kon De Jong niet ontkennen dat het spel niet heel overtuigend was. "Het kan altijd beter. We hebben weinig weggegeven. Alleen komt het nog niet uit de verf als we bij het andere doel moeten komen. Maar ik vind dat we tevreden kunnen terugkijken. We hebben het geluk dat iedereen uit verschillende competities komt en iedereen weet hoe je een wedstrijd moet kantelen en winnen", aldus de middenvelder.

"Japan speelde heel goed en teruggetrokken", vervolgt De Jong zijn relaas. "Ze groeven zich in op eigen helft en het was heel lastig om via het centrum te spelen. Japan speelde op de counter. Uiteindelijk komen we er wel doorheen en dan zie je dat het veld meteen wat groter wordt. Is makkelijker voetballen."

Geen strakke mat

Het is het lot van Oranje, zo ondervindt de speler van Manchester City. "Je weet dat als teams tegen ons spelen, dat ze zich wat laten terugzakken en op de counter gaan spelen. Probleem was het baltempo. Dat lag bij vlagen te laag, met name in de eerste helft. We waren ook een beetje voorzichtig met het veld. Dat was heel hobbelig. Geen strakke mat zoals we eerst hadden. Dat moet je zuiver spelen en geen goal tegen krijgen. We hebben immers dat kwaliteit om altijd te scoren."

De Jong ervoer het als een nadeel dat Oranje niet in het stadion kon trainen, vanwege een flinke hoosbui eergisteren. "Als je traint op het veld kun je makkelijker wennen. We wisten niet wat we zouden krijgen. Gisteren hebben we nog gekeken op het veld, maar het is anders als je er echt op traint. Ik hoop dat de accommodaties de volgende keer wel een stadiontraining toelaten", blikt de ex-Ajacied vooruit.