Spanje wint moeizaam van tiental Chilenen

26-06-2010 00:22

Met Italië en Frankrijk verloor het wereldkampioenschap voetbal deze week de twee finalisten van de vorige editie. Even leek ook regerend Europees kampioen Spanje het toernooi na de eerste ronde te moeten verlaten. Het elftal van bondscoach Vicente del Bosque wist uitschakeling vrijdag echter te voorkomen door van Chili te winnen.

David Villa en Andrés Iniesta scoorden in de eerste helft in Pretoria. Voor Villa was het zijn derde treffer in de poulefase. Iniesta liet het honderdste doelpunt van het WK in Zuid-Afrika aantekenen.

Spanje eindigde dankzij de zege als eerste in groep H en neemt het in de achtste finales op tegen Portugal, Chili treft vijfvoudig wereldkampioen Brazilië. De winnaar van die laatste confrontatie speelt in de kwartfinale tegen Nederland of Slowakije.

Chili maakte het Spanje, dat het toernooi begon met een nederlaag tegen Zwitserland, het eerste gedeelte van de eerste helft lastig en was zelfs wat beter. Het elftal van bondscoach Marcelo Bielsa maakte in de vorige twee groepswedstrijden een goede indruk met vlot en aanvallend combinatievoetbal.

Tegen Spanje ging het in de 24e minuut mis toen doelman Claudio Bravo, bij een lange trap van achteruit, onnodig ver zijn doel kwam uitgelopen. Bravo was met een sliding wel als eerste bij de bal, maar hij leverde hem in bij Villa. De nieuwe spits van FC Barcelona schoot van grote afstand knap raak: 0-1.

Een klein kwartier later mocht Spanje weer juichen. Na een mooie aanval plaatste Iniesta de bal met de binnenkant van zijn voet beheerst in de verre hoek. De middenvelder kon in de vorige wedstrijd tegen Honduras wegens een blessure niet meedoen. Naast dat tweede tegendoelpunt kreeg Chili met nog meer tegenslag te maken. Marco Estra kreeg zijn tweede gele kaart en moest vertrekken.

Naast Estrada kan Chili maandag in de achtste finale tegen Brazilië ook niet beschikken over Gary Medel en Waldo Ponce. Beide spelers werden, net als in een eerdere groepswedstrijd, met geel bestraft.

Met tien man kwam Chili direct na rust nog wel terug in de wedstrijd. Invaller Rodrigo Millar trof, via het been van Gerard Piqué, doel. Daarbij bleef het. Omdat Zwitserland niet van Honduras wist te winnen, mocht Chili net als Spanje een feestje vieren.