Honduras houdt Zwitserland op gelijkspel

Honduras houdt Zwitserland op gelijkspel

26-06-2010 00:25

Ondanks slechts één tegentreffer is Zwitserland gestrand in de groepsfase van het WK. De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld kon de sensationele overwinning op Europees kampioen Spanje in de openingswedstrijd geen vervolg geven. Na de nederlaag tegen Chili (1-0) kwam Zwitserland vrijdag niet verder dan 0-0 tegen Honduras. Met vier punten eindigde de ploeg als derde in groep H, achter Spanje en Chili.

Net als bij het WK van 2006 presenteerde Zwitserland zich als een moeilijk te kloppen ploeg. In Duitsland hoefde het Alpenland geen enkel doelpunt te incasseren, op Afrikaanse bodem passeerde alleen de Chileen Mark Gonzalez de Zwitserse doelman Diego Benaglio. De ploeg van Hitzfeld heeft echter een probleem met scoren, zo bleek vrijdag maar weer.

Met het oog op kwalificatie voor de achtste finales moesten de Zwitsers in Nelspruit winnen, en het liefst nog met een paar doelpunten verschil ook. Opvallend genoeg liet Hitzelfd de topscorer aller tijden van Zwitserland, Alexander Frei, op de bank beginnen. De Duitse trainer koos voor dezelfde ploeg die in de eerste wedstrijd stuntte met een overwinning op Spanje (1-0). Dat betekende dat Blaise N'Kufo samen met Eren Derdiyok de voorhoede vormde.

De twee spitsen kwamen echter nauwelijks in kansrijke positie. Derdiyok kreeg de bal na ruim een kwartier spelen wel op maat van Tranquillo Barnetta, maar kopte net naast het doel van Honduras. N'Kufo kwam bijna helemaal niet in het stuk voor. Het 35-jarige clubicoon van FC Twente dook één keer gevaarlijk op in het strafschopgebied, maar nam de bal verkeerd aan en verprutste daarmee een goede kans.

Hitzfeld bracht na rust de ervaren aanvaller Hakan Yakin in het veld voor middenvelder Gelson Fernandes, met als doel om wat meer druk te zetten op het Hondurese doel. Zwitserland drong ook aan, maar echte uitgespeelde kansen bleven uit. Halverwege de tweede helft kwam dan toch Frei in het veld voor de moegestreden N'Kufo, die het spel voornamelijk langs zich heen zag gaan.

Met Frei in de ploeg ging Zwitserland vol op de aanval spelen, maar gaf daardoor achterin wel ruimte weg aan Honduras. Uit een snelle counter waren de Midden-Amerikanen twintig minuten voor tijd dicht bij een treffer. Edgard Alvarez stuitte echter op Benaglio. Aan de andere kant vergaten Frei, Yakin en Stephan Lichtsteiner om een van de Zwitserse kansen te benutten, waardoor ze net als Honduras naar huis moeten.