Arbitrale blunder en Müller doen Engeland pijn

27-06-2010 19:50

Duitsland heeft zondag door de uiteindelijk ruime overwinning dekwartfinales van het WK bereikt, maar kreeg daarbij in de wedstrijd tegen Engeland zoals gezegd wel hulp van de arbitrage. Scheidsrechter Jorge Larrionda uit Uruguay liet zeven minuten voor rust na om een glaszuiver doelpunt van Frank Lampard toe te kennen. Duitsland stond op dat moment al met 2-1 voor en liep in de tweede helft op de counter uit naar 4-1.

Engeland had alle recht om zich bestolen te voelen in Bloemfontein. De arbitrage blunderde in de 38e minuut opzichtig en dat zal de roep om technische hulpmiddelen ongetwijfeld weer in alle hevigheid doen oplaaien. Een schot van de Engelse middenvelder Lampard verdween via de onderkant van de lat zeker dertig centimeter achter de doellijn, om vervolgens met een vreemde stuit opnieuw via de lat in de handen van de Duitse doelman Manuel Neuer te belanden. Engeland vierde al feest, maar zowel de grens- als scheidsrechter liet na om het doelpunt toe te kennen.

Het incident riep herinneringen op aan de beruchte treffer van de Engelsman Geoff Hurst in de WK-finale van 1966 tegen West-Duitsland. Het is nog steeds onduidelijk of de bal toen echt de doellijn was gepasseerd. Mede dankzij dat omstreden doelpunt won Engeland na verlenging met 4-2.

Het doelpunt mocht dan niet doorgaan; toch putten de Engelsen kracht uit de blunder van de arbitrage. De ploeg van bondscoach Fabio Capello gooide na een zwak begin alle remmen los en liet plotseling zien toch goed te kunnen voetballen. Lampard had kort na rust opnieuw pech toen hij uit een vrije trap van zo'n 35 meter weer de lat raakte.

Duitsland stond op dat moment met 2-1 voor omdat de Engelse defensie in de openingsfase twee keer gruwelijk in de fout ging. Matthew Upson liet zich na twintig minuten simpel opzij zetten door Miroslav Klose, die wèl attent reageerde bij een verre uittrap van Neuer. Klose tikte de bal met de punt van zijn voet langs doelman David James (1-0). Na ruim een halfuur speelde Duitsland de Engelse defensie volledig uit elkaar. Via Klose en Thomas Müller kwam de bal voor de voeten van de vrijstaande Lukas Podolski, die uit een moeilijke hoek raak schoot: 2-0.

Nog geen minuut nadat Upson de Engelsen met een kopbal had teruggebracht in de wedstrijd, dacht Lampard de gelijkmaker aan te tekenen. Het doelpunt werd hem echter ontnomen door Larrionda en diens assistent langs de lijn. In de tweede helft liep Duitsland dankzij twee doeltreffende counters uit naar een geflatteerde 4-1-zege. Thomas Müller maakte beide treffers.