Oranje voor de vierde keer op WK tegen Brazilië

Oranje voor de vierde keer op WK tegen Brazilië

29-06-2010 00:34

Evenals nu ging het in 1994 in de Verenigde Staten om de kwartfinale. Brazilië won (3-2), doordat de specialist Branco kort voor tijd bij 2-2 een vrije trap achter doelman Ed de Goey schoot. Dick Advocaat was destijds bondscoach.

In de Cotton Bowl van Dallas liepen de Zuid-Amerikanen uit door doelpunten van Bebeto en Romario. Dennis Bergkamp en Aron Winter herstelden de balans.

In 1998 hield Brazilië in het Velodrome van Marseille het Nederland van Guus Hiddink uit de finale. Dat gebeurde na strafschoppen. Na de officiële speeltijd was het 1-1. Ronaldo had zijn land op voorsprong gezet, voor Oranje maakte Patrick Kluivert gelijk.

In 1974 was er in het Westfalenstadion van Dortmund een historische overwinning, 2-0. Cruijff en Neeskens scoorden. Nederland bereikte de finale, maar verloor daarin van West-Duitsland.

Nederland speelde tien keer tegen Brazilië. De eerste keer was in het kader van de Olympische Spelen in 1952. Het leidde tot een 5-1 nederlaag. In de reeks won Oranje slechts twee keer. Vier keer was er een gelijkspel.