Van Marwijk zag 'ommekeer' FIFA al aankomen

Van Marwijk zag 'ommekeer' FIFA al aankomen

29-06-2010 17:13

"Om je eerlijk te zeggen heb ik dat na de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland meteen voorspeld. Zoiets zie je aankomen", zei de bondscoach dinsdag. Van Marwijk: "Ik vergelijk het maar met een gevaarlijke verkeerssituatie. Iedereen weet dat er gevaar dreigt maar er moet eerst een vreselijk ongeluk gebeuren voordat iemand ingrijpt."

"Nu wordt Engeland in een belangrijke wedstrijd een doelpunt onthouden. Iedereen windt zich daarover op en nu wil de FIFA plotseling ook over de invoering van camera's op de doellijn nadenken. Het is eigenlijk best triest dat het zo werkt. Maar het is wel een verstandige beslissing van de FIFA."

In navolging van Van Marwijk is ook oud-arbiter Dick Jol blij met de ommekeer van de FIFA. "Sepp Blatter bezwijkt eindelijk onder de druk. Het gaat de goede kant op", reageerde de oud-scheidsrechter, die jarenlang internationale wedstrijden floot.

Jol had echter het liefst al tien jaar geleden gezien dat videobeelden waren ingezet bij voetbalwedstrijden. "Helaas heeft Blatter al die tijd zijn poot stijf gehouden. Maar in deze tijd kunnen we echt niet meer zonder. Er staan zo veel belangen op het spel. Bij echte cruciale beslissingen is dit de enige oplossing."

Volgens de Hagenaar zou de invoering van technische hulpmiddelen een verademing zijn voor de scheidsrechters. "Je bent dan van het gezeik af. Als er zoiets gebeurt als in het duel tussen Engeland en Duitsland draagt de arbiter dat de hele wedstrijd met zich mee en ook daarna nog. Daar heb je veel last van."

Blatter is altijd een fel tegenstander van technische hulpmiddelen geweest omdat hij vindt dat het menselijke aspect een rol zou moeten blijven spelen. "Maar in deze tijd kun je daar niet meer mee aankomen. En als een scheidsrechter een fout maakt, wordt hij naar huis gestuurd. Dus wat dat betreft is dat menselijke aspect grote onzin."

Jol vraagt zich alleen wel af hoe lang het duurt tot het echt zover komt. "Er moet natuurlijk eerst nog over worden vergaderd en dan moet er mee worden geëxperimenteerd. Je bent zo een hele tijd verder. Ik denk eigenlijk ook dat het meer een verkiezingsstuntje is van Blatter, want die wil straks graag worden herkozen. Ik moet nog maar zien of het echt gaat gebeuren."

Ook de Engelse scheidsrechter Howard Webb juicht het besluit van de FIFA toe. "Ik ben blij met alle voorstellen die ons meer geloofwaardig maken", aldus de arbiter, die actief is bij het WK in Zuid-Afrika. "Alle middelen die ik tot mijn beschikking krijg, zal ik op de best mogelijke manier gaan gebruiken."

(ANP)