Vincent verslaat: Verslaafd aan voetbalshirts

Vincent verslaat: Verslaafd aan voetbalshirts

30-06-2010 09:00

Vincent de Vries
KAAPSTAD

Sinds kort is hij zijn eigen voetbalmuseum begonnen. Noem een speler, zegt Russel Martin, en hij heeft er een shirtje, handtekening of schoen van. Natuurlijk, ik kan flauw doen en de rechtsback van FC Zwolle noemen. Of de aanvallende middenvelder van MVV, maar dat is plagen. Bovendien, Martin verzamelt alleen memorabilia van de groten der aarden. "Voor anderen heb ik gewoon geen plaats."

Maradona, Ronaldo, Eusebio

Dus noem je Diego Maradona, Johan Cruijff of Ruud van Nistelrooy, dan heeft hij daar één of meerdere gesigneerde shirts van. Noem je David Beckham, Ronaldo of Sir Stanley Matthews, dan heeft hij daar gedragen en gesigneerde voetbalschoenen van. En noem je Eusebio, Pele of Kaká, dan heeft hij daar een handtekening van. "Allemaal even prachtig." Maar zijn mooiste bezit zit daar niet tussen. "Dat is met afstand een foto van de Engelse ploeg die in 1966 voor het eerst en voorlopig voor het laatst wereldkampioen werd", lacht Martin, die met zijn voetbalmuseum is gevestigd in Cape Quarter, een shoppingmall pal aan de Fan Mile Walk.

Waarom Martin, die tevens programmaboekjes spaart, juist die foto noemt, hoeven we niet te vragen. Dat legt hij, een spraakwaterval als hij is, zonder een voorzet te geven, zelf wel uit. "Omdat op deze foto alle handtekeningen staan van de spelers van dat bewuste elftal, dus inclusief Bobby Moore, Alan Ball en Sir Alf Ramsey. Geloof me: dat is echt uniek. Ik denk niet dat veel mensen dit hebben. En dit zal ook niemand meer krijgen, aangezien deze spelers helaas niet meer onder ons zijn. En elke vier jaar, wanneer Engeland weer niet de wereldtitel pakt, wordt het meer waard."

Maar verkopen, dat doet Martin niet zo snel. Daarvoor is de Arsenal-supporter teveel liefhebber. Bovendien doet hij het niet voor het geld, legt hij uit. Het is, zo zegt hij, meer een uitgelopen hobby waarbij het inmiddels een sport is om zoveel mogelijk attributen te verzamelen. "Die kick heb ik nog steeds. En ik ben nog lang niet klaar." Zo is onder meer zijn doel om de topscorer van dit WK een handtekening te laten zetten op een actiefoto. "Want vooralsnog heb ik van alle winnaars van de Gouden Schoen een handtekening kunnen krijgen. Niet alleen van de laatste WK?s, zoals die van Miroslav Klose en Paolo Rossi, maar ook uit de jaren dertig. In totaal zijn dat er achttien. Zou natuurlijk bijzonder kunnen zijn als ik dat kan uitbreiden naar negentien."

Ronny Clayton

Hoe het zo heeft kunnen komen? Simpel, zegt Martin. Dat begon toen hij als 14-jarige een handtekening kreeg van Ronny Clayton, toen aanvoerder van Blackburn Rovers en de nationale ploeg van Engeland. "Sindsdien ben ik er echt verslaafd aan geraakt. En naar niet alleen voetbalattributen. Want inmiddels heb ik bijvoorbeeld ook de bokshandschoenen van Mohammed Ali."

Hoe hij er allemaal aan is gekomen, wil Martin wel vertellen. Graag zelfs, dat is volgens hem geen geheim. Want naast dat je goede contacten moet hebben ? bij Arsenal en bij Nike heeft hij bijvoorbeeld vrienden op de juiste plek zitten ? heeft hij, een voormalige nachtclubeigenaar, gewoon veel vrienden als voetballer. Hij noemt onder meer Bobby Robson, Paul Gascoigne en Jack Charlton. "Verder ging ik veel om met George Best en Bobby Moore. Die hebben me allemaal veel geholpen. En daarna gaat het snel, zeker als ze je eenmaal kennen."

Liever kwijt dan rijk

Martin had zijn museum graag met de FIFA willen opzetten, maar van die samenwerking is niks gekomen. Sterker nog, de wereldvoetbalbond wilde hem liever kwijt dan rijk omdat ze alles in eigen beheer wil houden. Maar de Brit, getrouwd en vader van drie dochters, geeft niet op, zo vertelde hij me gisteren. Hij droomt er nog altijd van om ooit een permanente tentoonstelling te hebben in het overweldigende Green Point Stadium, een paar honderd meter verderop. "Dat zou de ultieme bekroning zijn, want dan kan ik eindelijk uitbreiden." Dennis van der Wal en Tom Daemen, respectievelijk de rechtsback van FC Zwolle en de aanvallende middenvelder van MVV, kunnen niet wachten.

Verslaggever Vincent de Vries volgt en beleeft vanuit Kaapstad het WK.