Van Marwijk: Uruguay voorbeeld voor mijn team

Van Marwijk: "Uruguay voorbeeld voor mijn team"

Gepubliceerd: maandag 5 juli 2010 om 22:22ma 05-07-2010 om 22:22

Frans Raaijmakers
KAAPSTAD

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat Van Marwijk zich stoorde aan de euforie rond Oranje. Alsof Uruguay al verslagen is. "Ik wil niet over de finale praten. Ik hoor er al veel te veel over. We moeten eerst de halve finale spelen. En ik ben niet naar dit toernooi gekomen om in m'n handen te wrijven als we de finale bereiken. Als we erin staan willen we ook winnen ook. Maar nogmaals, ik wil het niet over de finale hebben", maakte de bondscoach kenbaar.

Hij benadrukte ook de kracht van de ploeg van Suarez. Van Marwijk: "In één van onze eerste wedstrijden heb ik Uruguay zelfs als voorbeeld voor mijn team genomen. Het is een heel gevaarlijke ploeg, vooral met de passie die ze tonen. We kunnen onze voetbalcultuur niet veranderen, maar wel leren van de hartstocht van bijvoorbeeld Uruguay. Ik heb veel respect voor ze."

Dat de Zuid-Amerikanen zonder Suarez spelen, hoeft volgens de bondscoach niet in het voordeel van Oranje te werken. "Het hoeft geen voordeel te zijn. Brazilië was op z'n sterkst, dan ben je automatisch meer geconcentreerd. Daarnaast kennen we Suarez goed, dat scheelt ook. Ik zie dit dus niet direct als een voordeel", deelde Van Marwijk mee over de geschorste aanvaller van Ajax.

Het Nederlands elftal heeft ook last van schorsingen. Nigel de Jong en Gregory van der Wiel ontbreken. Van Marwijk: "Maar daar maak ik me geen zorgen over. Ik heb vertrouwen in de elf die gaan spelen. En ja, iedereen is volledig fit. Ook Joris Mathijsen. Hij heeft nog wel knieklachten, maar dat kan geen kwaad. Verder hebben we ons goed voorbereid op alles. Ook op strafschoppen? Ja."

Dat Oranje morgen de favoriet is, zegt de bondscoach niet zo veel. "In de poulefase waren wij elke keer de favoriet en nooit de underdog. Tegen Brazilië waren de rollen omgedraaid. Wat ik daarvan vind? Ik vind er eigenlijk niet veel van. We moeten gewoon winnen. Punt. Het maakt daarbij niet uit of we favoriet zijn of niet", aldus Van Marwijk.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws