Van Marwijk: Spanje verdedigt als een ploeg

Van Marwijk: "Spanje verdedigt als een ploeg"

Gepubliceerd: donderdag 8 juli 2010 om 19:13do 08-07-2010 om 19:13

"De nationale ploeg van Spanje speelt in de geest van Barcelona", vertelde Van Marwijk donderdag tijdens een persconferentie die door meer dan driehonderd journalisten en zeventig cameraploegen werd bezocht. "Barcelona voetbalt zo omdat Rinus Michels en Johan Cruijff daar trainer zijn geweest. Spanje en Barcelona zijn de laatste jaren zó goed geworden dat ze nu weer een voorbeeld voor ons zijn. Ik vind Spanje de laatste jaren de beste ploeg van de wereld."

"Spanje speelt ook op dit WK niet alleen goed, maar ook aantrekkelijk", vervolgde Van Marwijk. "Ik denk dat wij vooral goed hebben gespeeld. Anders win je op dit niveau geen zes wedstrijden op rij. Maar het zou ook zo maar eens kunnen dat we zondag wel exploderen. We hebben respect voor Spanje. Maar we hebben ook een missie. We zijn naar Zuid-Afrika gekomen om wereldkampioen te worden. We krijgen steeds meer het gevoel dat dit mogelijk is."

Andrés Iniesta en Xavi zijn de sterkhouders van Spanje. Mark van Bommel en Nigel de Jong zijn al gewaarschuwd. Beide middenvelders van Barcelona combineren in de kleine ruimte en bepalen vaak het ritme van een wedstrijd. Ze zorgen voor langdurig balbezit en zijn als geen ander in staat topschutter David Villa met een geniaal steekballetje vrij voor de doelman van de tegenstander te zetten.

Van Marwijk herkent dat gevaar, maar onderstreept dat Spanje ook bij balverlies als een team voetbalt. "Spanje verdedigt als een ploeg. Dat is misschien wel hun grootste kwaliteit. Maar wij hebben gelukkig spelers die een belangrijke wedstrijd zomaar kunnen beslissen. Dat hebben ze al vaak aangetoond."

De bondscoach van het Nederlands elftal dacht in de slotfase van het duel met Uruguay onbewust aan de WK's van 1974 en 1978. "Ik besefte dat het toen in de finale is misgegaan. Dat risico zit er natuurlijk weer in, maar ik voel aan alles dat de spelers weten dat het nu moet gebeuren. Ze zijn met een missie hiernaartoe gekomen. Zondag tegen Spanje moet het gebeuren. We voetballen dan voor heel Nederland. We krijgen lang niet alles mee, maar vinden het fantastisch om te zien dat we al zo veel landgenoten blij hebben gemaakt. We zullen echt alles en alles geven om ook die finale te winnen."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws