Stroef FC Twente blijft na remise droog staan

Stroef FC Twente blijft na remise droog staan

15-08-2010 00:37

Reon Boeringa
ENSCHEDE

Beide teams en vooral de gasten uit Friesland waren verdedigend niet op volle kracht. Heerenveen miste de geblesseerden Daryl Janmaat, Arnold Kruiswijk en Brian Vandenbussche en ook aankoop Youssef El Akchaoui begon nog op de bank. Aan Twentse zijde ontbraken de niet fitte Sander Boschker en Nicky Kuiper, terwijl nieuweling Roberto Rosales ook nog niet van de partij was.

Twente ontsnapt aan achterstand

Het was opmerkelijk Heerenveen dat het sterkste opende in de volle Grolsch Veste. Al na vijf minuten speelden de Friezen de Tukkers achterin zoek met een prachtige aanval. Roy Beerens speelde in op Bas Dost, die de bal in één keer met veel gevoel doorhakte op de doorgelopen Christian Grindheim. De Noorse middenvelder mikte zijn schot echter op de paal.

Heerenveen onder flinke druk

Twente had het de eerste twintig minuten lastig, maar in het tweede deel van de eerste helft herpakte de ploeg zich. Douglas was twee keer gevaarlijk met het hoofd en Luuk de Jong -weer verkozen boven topaankoop Marc Janko- schoot na een mooie steekbal van Cheick Tioté recht op Kenny Steppe. Heerenveen kwam er enkel nog uit na een slippertje van David Carney, die de bal verspeelde aan Filip Djuricic, maar het talent sprong slordig om met de geboden kans.

Thuisclub impotent

Na rust had Twente eerst moeite om Heerenveen weer onder druk te zetten, maar na een minuut of tien had de thuisclub weer een overwicht. Toch was het opmerkelijk om te zien dat de opgelapte defensie van de gasten op standaardsituaties na weinig weggaf. Rond het uursignaal moesten zij zich wel twee keer gewonnen geven, maar Steppe redde uitstekend op een grote kans van Carney en een goal van Bryan Ruiz werd wegens buitenspel afgekeurd.

Janko maakt het verschil niet

Om wat te forceren bracht Michel Preud'homme twintig minuten voor tijd Janko in. De fans van de thuisploeg waren eensgezind in hun gezang: met de Oostenrijker in de punt zou het 'jetzt' helemaal 'los' gaan. Dat gebeurde niet. De hoogblonde Janko zat in de tang bij het centrale duo Michel Breuer-Milan Kopic en kwam niet tot een fatsoenlijke kans.

De mogelijkheid om het duel te beslissen was drie minuten voor tijd namelijk voor Nacer Chadli. De back kwam uit de kluts op enkele meters van het doel in balbezit, maar vuurde slordig over. Het gelijkspel betekent dat Twente na twee duels pas op twee punten en nul goals staat, na een eerdere 0-0 bij Roda JC. Voor Heerenveen is het punt het eerste van het seizoen na een 1-3 thuisnederlaag tegen PSV op de eerste speeldag.