EK 2012: 51 landen strijden om 14 plekken

EK 2012: 51 landen strijden om 14 plekken

03-09-2010 09:00

De 51 landen die zich hopen te kwalificeren zijn verdeeld over negen groepen; zes van zes landen en drie van vijf. De negen groepswinnaars en de beste nummer twee kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK. De overige acht nummers twee strijden in november 2011 in play-offs om de resterende vier tickets. Aan het volgende EK, over zes jaar in Frankrijk, mogen 24 landen deelnemen.

De eerste EK-kwalificatiewedstrijd is overigens al afgewerkt. Estland won op 11 augustus voor eigen publiek met 2-1 van de Faroër Eilanden en gaat daardoor aan kop in groep C. Israël en Malta, ingedeeld in groep F, staan donderdagavond tegenover elkaar. Voor de andere landen begint de kwalificatiecampagne vrijdag. Nederland is ingedeeld in groep E.

Het wordt de derde keer dat twee landen samen het EK organiseren. Nederland en België waren in 2000 de eerste. In 2008 waren Zwitserland en Oostenrijk verantwoordelijk voor de organisatie van het EK. Spanje kroonde zich in de Alpenlanden tot Europees kampioen. Afgelopen zomer werden de Spanjaarden ook wereldkampioen. De beste ploeg van de wereld opent de EK-kwalificatie vrijdagavond in en tegen het bescheiden Liechtenstein.