Jonathas goud waard voor AZ in Nijmegen

19-09-2010 18:26

Het lijkt erop dat AZ om te winnen beter slecht kan spelen. De Alkmaarders werden in de eerste vijf competitiewedstrijden geroemd om het goede spel, maar boekten geen enkele zege. Zondag was het voetbal tegen NEC net als donderdag in de Europa League erg matig maar gewonnen werd er wel.

AZ had net als tegen FC Sheriff (2-1) moeite om het spel te maken in Nijmegen. Het elftal dwong weinig kansen af en hoopte op bevliegingen van de aanvallers. Een goede actie van Jonathas aan het einde van de eerste helft was voldoende voor de overwinning.

Verbeek had verrassend gekozen voor Sergio Romero onder de lat. De doelman van de Argentijnse nationale ploeg speelde dit seizoen nog geen minuut. Verbeek gaf eerder nog aan dat Romero meer tijd nodig had om te wennen aan de nieuwe afspraken binnen het team. Joey Didulica mocht op de bank plaatsnemen waar hij afgelopen seizoen ook met tegenzin zat.

De sterke Braziliaan Jonathas speelde in de spits. Verbeek speelde tot nu toe met middenvelder Erik Falkenburg in de punt van de aanval. Door de entree van Jonathas kon de defensie ook de lange bal hanteren. De jeugdige aanvaller is soms wat wild, maar wel veel doelgerichter dan Falkenburg.

Jonathas betaalde bij zijn eerste goede kans meteen het vertrouwen van zijn trainer terug. Hij omspeelde met een knappe actie Rens van Eijden en verschalkte doelman Jasper Cillessen met een laag schot. De jonge keeper voorkwam in de tweede helft met een prachtige redding de tweede treffer van Jonathas. Cillessen toont zich een goede vervanger van de geblesseerde Gabor Babos. Hij is bovendien geliefd bij het publiek in Nijmegen omdat hij uit de streek komt.

NEC slaagde er amper in om Björn Vleminckx in stelling te brengen. Het spel van de Nijmegenaren is volledig afgestemd op de Belgische spits. Vleminckx kwam er tegen Niklas Moisander en Hector Moreno echter nauwelijks aan te pas. Middenvelder Lasse Schöne was nog een aantal keren gevaarlijk, maar zijn schoten misten precisie. NEC was ondanks een slotoffensief niet sterk genoeg om aanspraak te maken op een overwinning.