Ook D66 zet twijfels bij WK-organisatie
Onlangs onthulde The Sunday Times een onthullend artikel over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. In ruil voor een geldbedrag zou een tweetal leden van het stemcomité haar stem aangeboden hebben. Daardoor twijfelen diverse politieke partijen aan de vraag of Nederland samen met België wel kandidaat moet blijven. Ook is er onvrede over de door de FIFA geëiste belastingvrijstellingen.
Namens D66 spreekt Mark Polling zijn twijfels uit. "Door de omkoopschandalen is de integriteit van de FIFA in het geding", vertelt hij aan Voetbal International. "De FIFA doet er volgens ons goed aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar corruptie binnen de eigen organisatie. Aangezien met de organisatie van het WK grote sommen geld gemoeid zijn, moet je er als land van uit kunnen gaan dat dit geld bij een eerlijke organisatie terecht komt die de sport hoog in het vaandel heeft."
Alleen spoedige maatregelen kan D66 alsnog overhalen tot een positief oordeel. "Het is alleen moreel verantwoord om de kandidatuur te blijven steunen als de FIFA snel schoon schip maakt. Als blijkt dat de FIFA corruptie binnen zijn eigen gelederen onvoldoende aanpakt, dan moet Nederland de eventuele organisatie van het WK heroverwegen."
Ook wil de democratische partij nadenken over een schadevergoeding. "Als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de toewijzing plaatsvindt op basis van smeergeld, dan vindt D66 dat de FIFA Nederland moet vergoeden voor de gemaakte kosten. Wij betalen niet om deel te nemen aan een oneerlijke verkiezing", zo stelt Polling tot slot.
Op 2 december zal duidelijk worden of Nederland en België het WK van 2018 krijgen.