Svec: Heerenveen is een familie

Svec: "Heerenveen is een familie"

09-11-2010 14:47

In Heerenveen geldt Svec als ideale schakel voor de balans. "Je hoort mij niet zeggen dat ik de beste balafpakker van de Eredivisie ben", lacht de Tsjech in de Leeuwarder Courant om de complimenten. "Ik kan alleen goed spelen als iedereen zijn taak uitvoert en als we allemaal als een team spelen. Dan rendeer ik het best. Je moet elkaar helpen, zo werkt het. Dat was tegen Heracles niet best en dan heb ik het ook zwaar."

Op zijn zestiende debuteerde de middenvelder al in het eerste team van Slavia Praag. Sindsdien leerde hij kritisch op zichzelf te zijn. "Mijn mentaliteit is de Tsjechische. Dat betekent in de praktijk: achteruit denken. Eerlijk gezegd vind ik dat heel jammer. Ik moet leren offensiever te spelen. Ik vind mezelf een slechte afmaker, dat moet echt beter."

Voor landgenoten Milan Kopic en Michal Papadopulos lijkt er geen toekomst meer in Friesland. "Het is jammer dat ze weg moeten, maar zo is voetbal", reageert Svec nuchter. "We praten er veel met elkaar over. Ze zijn mijn vrienden, dus steun ik ze. Maar als het lot bepaalt dat ik hier straks als enige overblijf, dan is dat geen probleem voor mij."

De Tsjech ziet het zelfs wel zitten om zijn contract, dat in 2012 afloopt, open te breken. "Het liefst blijf ik hier ook na 2012. Heerenveen is een familie, net als Slavia Praag. Voor mij is dat het beste. Maar ooit zou ik wel naar de Bundesliga willen. Ik kijk er vaak naar op tv en dan valt me op hoe hard daar gespeeld wordt. Dat ligt me wel."