Groep I: Villa van grote waarde bij Spanje

26-03-2011 00:46

Bondscoach Vicente Del Bosque had zijn selectie vooraf aangedrongen om scherp te opereren tegen Tsjechië. Toch waren het de Tsjechen die als eerste toe wisten te slaan. In het Los Cármenes in Granada maakte Jaroslav Plasil, middenvelder van Girondins de Bordeaux, er 0-1 van. Dat was overigens geheel tegen het spelbeeld in.

Spanje raakte ondanks de onverdiende achterstand niet in de war en bleef de aanval zoeken. Lange tijd bleek dat onvoldoende om Tsjechië op de knieën te krijgen, maar ruim twintig minuten voor tijd viel de bevrijdende gelijkmaker dan toch. Na goed voorbereidend werk van Sergio Ramos en clubgenoot Andrés Iniesta speelde Villa zichzelf vrij om vervolgens raak te schieten.

Slechts enkele minuten had Spanje vervolgens nodig om de zege naar zich toe te trekken. Iniesta werd binnen de lijnen van het strafschopgebied gevloerd en kreeg daarvoor de strafschop mee. Villa ging met vertrouwen achter de bal staan en plaatste de 2-1 achter doelman Petr Cech. Ondanks een goede mogelijkheid voor Fernando Torres bleef het daar ook bij.

Spanje blijft door de zege de fiere koploper in de groep. Tsjechië is de huidige nummer twee.