Engeland was lange tijd technisch inferieur

"Engeland was lange tijd technisch inferieur"

Gepubliceerd: zaterdag 2 april 2011 om 18:26za 02-04-2011 om 18:26

"In mijn interlandcarrière was Engeland in het gros van de wedstrijden technisch inferieur ten opzichte van de tegenstander", zegt de 57-voudig international. "We realiseerden ons terdege dat we inferieur waren. We kwamen zo veel teams tegen, die de bal beter bij zich konden houden en technisch sterker waren. Iedereen met wie ik speelde, wist dat en onderkende het."

Slechts een handvol spelers, onder wie Paul Scholes, Wayne Rooney en Paul Gascoigne, konden het niveau ontstijgen. De oorzaak van de achtergebleven kwaliteiten lag volgens Southgate bij de voetbalscholen. Als hoofd opleiding van de FA heeft hij de opdracht om daar iets aan te doen. Daarbij leert hij van zijn eigen verleden.

Zo herinnert Southgate zich de strafschoppenserie in de halve finales van het EK van 1996 nog. "Ik was technisch niet goed genoeg om een strafschop onder hoge druk te nemen", zegt de oud-voetballer, die miste. "In elk geval nam ik de verantwoordelijkheid. Overal waar ik speelde, was ik tenslotte aanvoerder. Maar om eerlijk te zijn, was ik niet de juiste man. In een team moet je spelers verzamelen die technisch goed zijn en onder druk kunnen presteren."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws