FC Twente aan hand van Janssen langs PSV

FC Twente aan hand van Janssen langs PSV

02-04-2011 22:36

Frans Raaijmakers
ENSCHEDE

Het was vooraf onzeker of zowel Theo Janssen als Bryan Ruiz de topper zouden halen. De twee kampten met de naweeën van een blessure. De medische staf deed er alles aan om ze tijdig fit te krijgen. Dat lukte en de moeite was niet voor niets. Integendeel. Aan de hand van Janssen en Ruiz boekte FC Twente een uiterst belangrijke zege op de medetitelkandidaat. Eerstgenoemde was verantwoordelijk voor de doelpunten: 2-0.

Het belang van de confrontatie tussen de twee titelkandidaten hoefde vooraf niet meer onderstreept te worden. Toch wilden beide trainers het duel niet groter maken dan deze feitelijk was. Een beslissing in de competitie? Nee dat niet, waren de coaches eensgezind. Daarvoor liet de Nederlandse top al teveel steekjes vallen dit seizoen. Na de topper volgen nog vijf competitiewedstrijden, waarvan zowel PSV als FC Twente er drie buitenshuis spelen.

Ruiz start op de bank

Dat het duel op details zou worden beslist, stond voor beide oefenmeesters buiten kuif. "Het thuisvoordeel kan een grote rol spelen", stelde Twente-coach Michel Preud?homme. Zijn medische staf stoomde Janssen tijdig fit na zijn knieblessure, opgelopen tegen Excelsior. Ook pijler Ruiz zat weer bij de selectie. Hij speelde zeventig minuten voor Costa Rica tegen Argentinië en begon ditmaal op de bank. Marc Janko ontbrak wel.

Bij PSV, waar trainer Fred Rutten sprak van een mooie krachtmeting, begon Markus Berg in punt van de aanval. De spits ontvangt veel kritiek vanwege zijn stokkende doelpuntenproductie, maar kreeg wederom de voorkeur boven Género Zeefuik. Toivonen was geschorst en werd vervangen door Otman Bakkal. Opvallend, want Rutten ziet geen klik in het koppeltje Bakkal-Berg en koos om die reden voor Zeefuik tegen NEC. Ditmaal speelde Berg dus wel.

Handsbal Lens gaat aan Blom voorbij

De Zweed creëerde de mooiste mogelijkheden, maar zijn impotentie speelde PSV wederom parten. Twee keer verscheen Berg voor de pauze voor Twente-doelman Mihaylov en twee keer stuitte de spits op de goalie. Ook Bakkal wist het vijandelijke namens de Eindhovenaren niet te vinden. De middenvelder krulde het speeltuig net naast. Daarmee kreeg de lijstaanvoerder de grootste mogelijkheden in het eerste bedrijf.

Maar ook FC Twente liet zich gelden. De ploeg van Preud?homme was voetballend de bovenliggende partij, maar had pech dat een cruciaal moment aan arbiter Kevin Blom voorbij ging. Al na tien minuten kopte Luuk de Jong een corner van Janssen richting de hoek. Jeremain Lens werkte de bal met de hand van de doellijn, maar Blom ontging het incident, evenals zijn assistenten. Daarmee ontsnapte PSV aan een rode kaart en werd de thuisploeg een penalty onthouden.

PSV de beste kansen, Twente het beste veldspel

Vlak voor rust werd het leder wederom van de Eindhovense doellijn gewerkt. Ditmaal door Atiba Hutchinson na een inzet met de kruin door De Jong. Een lage schuiver van wederom De Jong, gekeerd door Andreas Isaksson, betekende het slotakkoord van een aantrekkelijke eerste helft, waarin PSV de grootste kansen mocht worden toegedicht en FC Twente voetballend het betere team was.

Ook in de tweede helft bleef de amusementswaarde hoog. Zo trof Bajrami na een flitsende rush de paal, via de vingertoppen van Isaksson. Het grootste spektakel moest toen nog komen, want na een uur maakte Ruiz zijn rentree. Het stadion veerde op toen de grote man van FC Twente onder luid applaus het veld betrad. De ontvangst leidde meteen tot grootste daden, want koud drie minuten in het veld passeerde Ruiz Marcelo, die de Costa Ricaan tegen de grond werkte.

Terugkeer Ruiz maakt iets los

Een strafschop was het gevolg. Janssen legde aan en stuurde zijn Zweedse tegenstander de verkeerde kant op: 1-0. De terugkeer van Ruiz had niet alleen iets losgemaakt bij de 24000 toeschouwers, ook FC Twente ging beter voetballen. Denny Landzaat leek de marge te vergroten, maar zijn fijnbesnaarde poging spatte uiteen op het houtwerk. Rutten probeerde niet veel later het duel te kantelen door Zeefuik in te brengen voor Berg.

De jongeling van PSV kreeg nog een schietkans, maar tilde de bal over het doel van Mihaylov. Op het moment dat de Eindhovenaren een slotoffensief wilde starten, zo?n acht minuten voor tijd, maakte FC Twente aan alle onderzekerheid een einde. Een uitbraak werd door Janssen middels een schitterende stift bezegeld: 2-0. Door de zege delen de Tukkers en gevoelige tik uit aan hun concurrent en, belangrijker nog, Twente neemt de koppositie vijf speeldagen voor het einde over van PSV.