De Jong houdt Twente bij ADO in titelrace

De Jong houdt Twente bij ADO in titelrace

23-04-2011 00:40

Frans Raaijmakers
DEN HAAG

Zelfs een raketgeleerde kan niet meer berekenen wie dit jaar de titel opeist. Midweeks gaf Nacer Chadli al aan dat de factor geluk ook een cruciale rol kan gaan spelen in het kampioenschap. In dat kader mocht FC Twente in Den Haag niet klagen. In een duel dat op een neer golfde en alle kanten op kon, liepen de Tukkers uiteindelijk als winnaar van het veld. Een doelpunt van Luuk de Jong in de laatste vijf minuten beslechtte het lot van ADO Den Haag: 1-2.

Vooraf verklapte FC-Twente trainer Michel Preud?homme dat zijn spelers mentaal en fysiek moeite hebben zich te prepareren. Hij voelt de spanning in de groep toenemen. Aan de andere kant: ?Die spanning betekent dat je nog volop meestrijdt in de competitie.? De coach wil dat zijn spelers de druk op een positieve manier omzetten in scherpte. "En je moet genieten dat je nog meestrijdt in de competitie", deelde Preud?homme mee.

Janssen terug na schorsing

Of de ploeg van FC Twente fris aantrad tegen ADO Den Haag, was voor het duel moeilijk aan te geven. Dat de Tukkers weinig last hadden van blessures was wel een feit. In Den Haag ontbrak alleen basisspeler Roberto Rosales door een schorsing. Die had Theo Janssen er net opzitten, waardoor de belangrijkste schakel bij FC Twente, hij werd de afgelopen week tegen De Graafschap node gemist, er weer bij was.

De tegenstander, met AZ strijdend om plek vier, kende wel enkele afwezigen. Lex Immers en Frantisek Kubik waren geschorst. Gino Coutinho was er opvallend genoeg wel bij. De doelman heeft een woelige week achter de rug waarin hij een jaar cel tegen zich hoorde eisen wegens hennepteelt, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Coach John van den Brom daarover: "Ik heb de keuze aan hemzelf gelaten, maar Gino twijfelde geen seconde."

Veldoverwicht FC Twente

Twijfelen deed de ADO-goalie in de eerste helft ook niet, toen Bryan Ruiz na twintig minuten voor hem opdook. De man met de fluwelen techniek wilde Coutinho omspelen, maar de doelman tikte de bal net op tijd voor de voeten weg. Dat was in een fase van de wedstrijd waarin de thuisploeg geen grip kreeg op de snelheid en bewegelijkheid van de Twente-aanvaller. Vooral Nacer Chadli, Danny Landzaat en Ruiz werden vaak in de diepte gezocht en gevonden.

Veel kansen vielen er in het eerste bedrijf echter niet aan Twente-kant te noteren. Grootste wapenfeit was een onterecht afgekeurde goal, nadat Ruiz geduwd zou hebben toen hij het leder met de kruin achter Coutinho kopte. Aan de andere kant werd Charlton Vicento een strafschop onthouden toen hij van achter door Douglas werd geschept. Het was niet het enige gevaar van de gastheren, ondanks dat FC Twente een veldoverwicht had.

Spel golft op en neer

Zo probeerde Wesley Verhoek Twente-doelman Nikolay Mihaylov uit een moeilijke hoek te passeren, maar de flankspeler stuitte op de doelman. Ook Vicento faalde oog in oog met de Enschedese keeper, waardoor beide ploegen met een doelpuntloze remise de kleedkamer opzochten. Maar het was ook zonder treffers vermakelijk om naar te kijken, omdat het spel in hoog tempo op en neer golfde.

Na de pauze begon ADO Den Haag furieus. Danny Buijs speelde daarbij een hoofdrol. De middenvelder omspeelde na een sneller uitbraak Mihaylov, maar zijn inzet miste kracht, waardoor de bal van de doellijn gehaald kon worden. Even later gaf Buijs de Twente-goalie een duw. De daaropvolgende treffer van Christian Kum werd vervolgens terecht afgekeurd. Ruiz zette daar een lage schuiver tegenover, maar het speeltuig verdween net naast de verkeerde kant van de paal.

Ruiz weer eens belangrijk

Toch zou het moment van glorie voor Ruiz niet lang uitblijven, na een uur spelen maakte de Costa Ricaan immers een bevrijdende goal. Na een combinatie tussen Janssen en Chadli in een overvol vijandelijk strafschopgebied wist laatstgenoemde toch Ruiz te vinden. Voor hem was het een koud kunstje om FC Twente op voorsprong te zetten: 0-1. Een goal die Ruiz wel kon gebruiken na de kritiek op zijn gemiste Penanka-strafschop tegen Roda JC. Eindelijk was hij weer eens belangrijk.

Lang kon FC Twente niet van de virtuele koppositie genieten. Dmitry Bulykin liet misschien weinig goeds zien dit duel, maar bewees waarom hij zo hoog staat in het topscorerklassement. Na Douglas het bos te hebben ingestuurd, maakte de spits alweer zijn negentiende treffer van dit seizoen: 1-1. De Tukkers werden er niet door afgeleid en gingen naarstig op zoek naar de broodnodige zege. Een sublieme lob van Janssen, vergelijkbaar met die tegen PSV, verdween net naast het doel.

Chaotische slotfase

De slotfase was even chaotisch als spannend. Doordat beide ploegen weinig opschoten met een gelijkspel, werd de handrem eraf gehaald. De aanval werd aan beide kanten gezocht. Uiteindelijk bleek FC Twente de gelukkigste. Na een voorzet van Emir Bajrami, koud in het veld voor de moegestreden Chadli, besliste Luuk de Jong met het hoofd in tweede instantie de wedstrijd: 1-2. Hierdoor houdt FC Twente de druk op de concurrenten PSV en Ajax en mag de ploeg drie dure punten bijschrijven.