Barça zonder moeite langs Real en naar finale

04-05-2011 00:40

Real moest het zonder de geschorste Pepe en José Mourinho stellen. De laatste was naar verluidt niet eens aanwezig in Camp Nou en zou de wedstrijd vanuit zijn hotelkamer volgen. De opstelling van Real was gewijzigd, want er waren basisplaatsen voor Kaká en Gonzalo Higuain. Mesut Özil zat op de bank. Datzelfde gold aan de kant van Barça voor Ibrahim Afellay. Andres Iniesta maakte zijn terugkeer bij de Catalanen.

Casillas lang sta-in-de-weg

Na een aftastende openingsfase van beide kanten was de eerste grote kans na 22 minuten voor Barcelona. Sergio Busquets was helemaal vrijgelaten bij een corner, maar de middenvelder liet de mogelijkheid onbenut door recht op Iker Casillas te koppen. Het bleek de opmaat naar een fase waarin Barcelona heer en meester was. In de laatste vijftien minuten van het eerste bedrijf moest Casillas keer op keer ingrijpen bij grote kansen voor de thuisclub.

Messi stelde tot twee keer toe de goalie van het Spaanse nationale elftal op de proef en ook Villa nam het doel onder vuur. In de slotfase van de eerste helft hing de 1-0 nadrukkelijk in de lucht, want Real werd in elke linie weggespeeld door de Blaugranas en Casillas hield de gasten persoonlijk in de wedstrijd. Daarnaast mocht verdediger Ricardo Carvalho zich gelukkig prijzen dat hij geen rode kaart kreeg, nadat hij met geel op zak zwaar doorging op Lionel Messi.

Ultieme pass Iniesta beslist halve finale

Tien minuten na de pauze brak Barcelona de wedstrijd alsnog open. De treffer viel juist na een fase waarin Real wat meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, maar de Koninklijken hadden geen enkele vat op het geniale brein van Iniesta. De spelmaker van Barcelona stuurde Pedro weg met een sublieme steekpass door het hart van Reals defensie en de vleugelaanvaller rondde bekeken af: 1-0.

Het antwoord van waarnemend Real-trainer Aitor Karanka was het inbrengen van Emmanuel Adebayor. De Togolees kwam in de 55ste minuut in het veld, maar had er een minuut later weer eigenlijk alweer afgemoeten vanwege doorhalen op Busquets. Het symboliseerde de wanhoop van Real in die periode, want na de goal gaf Barcelona een onvervalste galavoorstelling aan het publiek.

Eretreffer Real, rentree Abidal

Barcelona speelde met zijn prooi, maar vergat haar de dodelijke beet toe te dienen. Dat kwam de Catalanen duur te staan, want na 65 minuten tekende Real voor de 1-1. Angel Di Maria ontsnapte aan Busquets na goed ingrijpen van Xabi Alonso en vond de paal. Hij kreeg de bal opnieuw in de voeten en legde af op Marcelo die van dichtbij de gelijkmaker binnenknalde.

Erna richtte Barcelona zich weer op, waardoor het niet in de problemen kwam. Een bijzonder hoogtepunt in de slotminuten was het invallen van verdediger Eric Abidal. De Fransman werd nog geen twee maanden geleden geopereerd aan een levertumor, maar herstelde razendsnel en zat weer voor het eerst bij de selectie en kreeg een hartverwarmend onthaal. In de slotseconden van de blessuretijd viel Ibrahim Afellay in.

In de finale treft Barcelona zeer waarschijnlijk Manchester United, dat woensdag een 0-2 voorsprong verdedigt tegen Schalke 04. Het zou een herhaling van de finale uit 2009 zijn.