Keepersidool Van der Sar heeft geen show nodig

23 mei 2011 om 11:14

De veertigjarige Voorhouter, die zaterdag op het mooist denkbare podium afscheid neemt, is geen man van de show. "Van der Sar heeft nooit spectaculaire reddingen nodig gehad omdat hij bijna altijd op goede plek staat", aldus oud-doelman Hans van Breukelen.

De rijke carrière van Van der Sar gaat terug naar begin jaren negentig. De lange doelman werd in 1993 de nummer 1 van Ajax na de veelbesproken blunder van Stanley Menzo tegen Auxerre. "Maar daarvoor had hij zich al bewezen", zegt Menzo nu. "Toen ik een duimblessure had, verving Edwin mij een aantal duels. Hij hield zich goed staande, waardoor Ajax wist dat ze in hem een uitstekende doelman hadden. Je moet zorgen dat Ajax geen ander hoeft te zoeken als ik wegga, vertelde ik hem. En ja, hij was er klaar voor."

Met Ajax veroverde de doelman Europa én de wereld. "Het is opvallend hoe rustig hij bleef in die fase van zijn loopbaan", aldus Fred Grim, de ervaren keeper die in 1994 door Louis van Gaal naar Amsterdam werd gehaald voor het geval de jonge Voorhouter zou falen. "Op een doelman staat enorm veel druk. Maar Edwin bleef heel geconcentreerd, liet zich nergens door afleiden", aldus Grim.

Na een mislukt avontuur bij Juventus besloot Van der Sar in 2001 zijn geluk te beproeven bij Fulham. Bij die bescheiden club uit de Premier League trok de dertiger de aandacht van Alex Ferguson, de manager van Manchester United, die in Van der Sar eindelijk een geschikte opvolger van Peter Schmeichel vond. Het leverde de 'Mancunians' en Van der Sar sinds 2005 een regen aan prijzen op.

"Voor mij is hij uitgegroeid tot een keepersidool", aldus Van Breukelen. "Hij heeft altijd een constante vorm gehad en beschikt over de absolute wil om nog steeds alles tegen te houden wat hij tegen kan houden. Als je dat tot op je veertigste kan, ben je een sieraad en icoon voor de voetballerij."

Menzo praatte tijdens Europese trips vaak met kamergenoot Van der Sar over het keepersvak. "Ik adviseerde hem: zorg dat de organisatie voor je goed is en dat je zelf positioneel ook goed staat. Dan hoef je minder op te vallen en kan je een bal simpel pakken in plaats van te moeten zweven. Iedere doelman maakt fouten, maar hij beperkt dat tot bijna niks. Hij is een keeper die punten pakt en er op het juiste moment staat."

Grim: "Er zijn keepers die een stap naar links doen om de bal daarna met een zweefduik uit de rechterhoek te tikken. Edwin doet gewoon goed en technisch zijn werk. Daarmee straalt hij rust uit naar de rest van het team."

In de Champions League-finale van 2008 werd Van der Sar de held van Manchester door de laatste strafschop van Chelsea te keren. Hij sprak na afloop geëmotioneerd van 'mijn Van Breukelen-momentje'. Van Breukelen, die in 1988 hetzelfde deed voor PSV: "Edwin werd lang als 'penaltyschlemiel' neergezet, maar is uiteindelijk een 'killer' geworden. Die ontwikkeling is typerend voor zijn carrière."

(ANP)