Club Brugge vergeet te winnen van Anderlecht

Club Brugge vergeet te winnen van Anderlecht

28-08-2011 18:51

Kersten Steurbaut
BRUGGE

In een volgepakt Jan Breydelstadion werkten Club Brugge en Anderlecht zondagmiddag de eerste kraker van de Belgische competitie af. In een zinderende openingsfase deden de tweeëntwintig gladiatoren van de groene grasmat watertanden.

Provocaties, simulaties en irritaties
Een mooi spektakel leek in de maak, maar onder een warrig leidende Alexandre Boucaut - die zijn eerste opper floot, verwaterde de partij. Provocaties, simulaties en irritante overtredingen eisten een hoofdrol op. Marcin Wasilewski ontsnapte voor een drieste tackle op Ryan Donk misschien wel aan een nieuwe rode kaart, Björn Vleminckx probeerde Roland Juhász een rode kaart aan te naaien.

De spanning en een enthousiast publiek compenseerden het gebrek aan doelkansen. Al legde Club Brugge bij vlagen mooie actiesop de mat en zorgde de lichtvoetige Fernando Canesin voor een constante dreiging in de Brugse defensie.

En toch had er al vroeg een ploeg op voorsprong kunnen klimmen. Colin Coosemans pareerde de critici met een gestopte strafschop van Milan Jovanovic, de terug uit blessure gekeerde Björn Vleminckx kopte in de eerste minuut de eerste kans van de wedstrijd over.

Het blauw-zwarte combinatievoetbal haalde na de pauze de bovenhand en dat resulteerde nu ook in doelkansen. Een poging van Maxime Lestienne waaide maar nipt naast en ook Victor Vazquez kreeg zijn poging uit de tweede lijn niet gekadreerd.

Strafschophelden
Na een fout van Coosemans op Canesin kreeg Anderlecht een tweede strafschop. De jonge Gentenaar kreeg rood, maar derde doelman Sven Dhoest liet zich niet imponeren door de omstandigheden en pakte de inzet van Sacha Kljestan. De derde elfmeter die paars-wit dit seizoen al de nek omwrong.

In de slotfase kreeg de strafschopstip helemaal een hoofdrol toebedeeld. Na een domme fout van Guillaume Gillet ging Jimmy Dejonghe tegen de grond. Boucaut wees opnieuw naar de stip en Vadis Odjidja toonde zijn oude club hoe het wel moest. Hoog en droog in de netten: 1-0.

Diep in blessuretijd kwam Anderlecht alsnog op gelijke hoogte. Milan Jovanovic, deze zomer overgenomen van Liverpool, bewees zijn waarde door de 1-1 tegen de touwen te koppen. Door het gelijkspel blijft de voorsprong van Club op Anderlecht één punt.