Feyenoord koploper na ruime overwinning

18-09-2011 00:36

Met een prima zege op De Graafschap is Feyenoord zaterdagavond ongeslagen gebleven in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ronald Koeman keerde daardoor tot minimaal zondagmiddag terug op de eerste plaats. De fraaie overwinning werd evenwel overschaduwd door ernstige rellen vlak voor het begin van het duel bij het Maasgebouw, waar de politie onder meer met getrokken pistolen een horde doorgedraaide fans op afstand moest houden.

Feyenoord begon met nieuwkomer John Guidetti in het basisteam. Na zijn sterke invalbeurt vorige week in het uitduel met NAC Breda (1-3), waarin hij uit een strafschop scoorde, achtte Koeman de 19-jarige Zweed rijp van een echte kans in zijn elftal. De huurling van Manchester City moest vrijdag nog de training overslaan wegens de uitvaart van zijn opa in Zweden. Door de opwaardering van Guidetti moest een andere nieuweling, Guyon Fernandez (ex-Excelsior), op de bank beginnen.

In de eerste helft hield van het spel van Feyenoord niet over. De thuisploeg hanteerde een te laag tempo was ook slordig in de opbouw. Alleen van de fysiek sterke Guidetti ging enige dreiging uit. In de 22ste minuut trok aanvaller Rydell Poepon in het strafschopgebied van De Graafschap middenvelder Kelvin Leerdam naar de grond. Arbiter Reinold Wiedemeijer weigerde evenwel Feyenoord een strafschop toe te kennen, tot woede van onder anderen Koeman.

Het goed georganiseerde De Graafschap, dat de voorgaande twee wedstrijden tegen Feyenoord in De Kuip verrassend won, was voor de rust twee keer dicht bij een treffer. Gregor Breinburg (naast) en Poepon (redding doelman Erwin Mulder) kwamen net niet tot scoren.

Na de pauze besliste het opgepepte Feyenoord het duel snel. Eerst gleed vleugelspits Ruben Schaken langs zijn tegenstander waarna hij koel afrondde (1-0), daarna mocht Guidetti opnieuw scoren uit een strafschop nadat Ted van de Pavert de bonkige Zweed had neergelegd. De verdediger van De Graafschap kreeg ook nog de rode kaart. Kelvin Leerdam en invaller Guyon Fernandez (opnieuw een strafschop) tilden de stand naar 4-0.