Van der Vaart: Met dit Oranje een prijs winnen

Van der Vaart: "Met dit Oranje een prijs winnen"

06-10-2011 13:46

Hij  snapt ook waarom bondscoach Bert van Marwijk normaal gesproken voor de op dit moment geblesseerde Wesley Sneijder kiest. "Wesley heeft het vorig jaar fantastisch gedaan", zegt Van der Vaart, doelend op de hoofdrol die zijn oude ploeggenoot bij Ajax met Oranje op de WK en met Internazionale in de Champions League speelde. "Wij moeten in mijn ogen allebei spelen. Dat is de laatste tijd ook regelmatig gebeurd."

Uitgerekend vorig jaar 8 oktober tegen Moldavië, vrijdagavond ook tegenstander in de uitverkochte Kuip, posteerde Van Marwijk de Nederlandse speler van Tottenham Hotspur naast Mark van Bommel op het middenveld. Vier dagen later danste Oranje met een uitblinkende Van der Vaart in misschien wel de beste wedstrijd onder de huidige bondscoach voorbij Zweden (4-1).

"Toen was het vanaf de eerste minuut raak", weet Van der Vaart nog. "Ik heb als kind genoten van het Nederlands elftal met Ruud Gullit en Marco van Basten. In 1998 op de WK in Frankrijk waren we ook heel goed, maar ik denk dat we nog nooit een Nederlands elftal hebben gehad met zo veel voetballend vermogen als nu. En als het even niet lukt, gaan de koppies niet naar beneden. Dan winnen we uiteindelijk ook."

In zestien kwalificatiewedstrijden onder bondscoach Van Marwijk voor het afgelopen WK en komende EK verloor het Nederlands elftal nog geen punt. "Dat zegt toch wel iets over onze kracht", weet Van der Vaart.

"Met deze lichting voetballers moeten we ook een prijs winnen. Maar daarvoor moet het ook een keer meezitten. Zo'n balletje van Robben in de WK-finale moet er dan even in gaan."

Typerend voor de sfeer bij Oranje vindt Van der Vaart de homogeniteit binnen de selectie. "Er lopen best wat wel ego'tjes rond", stelt hij. "Maar we gunnen elkaar het beste. Zo was ik bijvoorbeeld ook graag begonnen in de WK-finale. Maar het liep even anders."

Als we de Engelse media mogen geloven, levert Van der Vaart wel vaak kritiek op Harry Redknapp, zijn coach bij Tottenham Hotspur. "Misschien moet ik daar niet te eerlijk zijn", denkt hij.

"Zaterdag tegen Arsenal speelde ik op de rechterflank. Dat was omdat ik vanaf die positie al vier keer tegen Arsenal had gescoord. Uiteraard snap ik dat, maar ik wil liever niet iedere week achter een verdediger aanlopen. Het is maar net hoe je zo'n opmerking uitlegt. Gelukkig weet de trainer ook hoe het daar werkt.'

(ANP)