Verlies in Europa veel groter dan in Eredivisie

"Verlies in Europa veel groter dan in Eredivisie"

15-12-2011 17:28

"We weten dat we een aantal jaar nodig hebben om uit de rode cijfers te komen. Clubs hebben te maken met contracten die langer lopen en niet zomaar kunnen worden opgezegd. Als verwacht is er nu wel een begin mee gemaakt", zegt Rutten donderdag tegenover het ANP.

Meer dan nu kan volgens Rutten bijna nog niet. "Nieuwe contracten zijn vaak dertig procent lager. Maar heel veel verbintenissen lopen nog, waardoor de totale stap terug maar ongeveer zeven procent is. Dat komt ook omdat er minder transfers zijn. Daardoor blijven spelers langer bij een club en komt de club niet van de verplichtingen af."

Wel doet Nederland het beter dan het buitenland, zegt Rutten. "Internationaal is het verlies veel groter dan in Nederland. Ik moet daarbij wel zeggen dat dit vooral wordt veroorzaakt door een klein aantal clubs met zeer forse schulden."

Volgens deskundigen worden de clubs in het betaalde voetbal stevig getroffen door de economische neergang. Dat uit zich vooral in minder sponsoring en minder winstgevende transfers.