De Mul: De verwachtingen zijn hoog

De Mul: "De verwachtingen zijn hoog"

09-06-2007 15:00

?Spelen voor het Belgisch elftal is een jongensdroom die uitkomt. Als kleine jongen droom je ervan om profvoetballer te worden en als je dan mag debuteren voor je nationale elftal dan is dat een geweldig gevoel.?

Door: Gert Gysen en Jelmer Geerds 


Sinds vrijdag is De Mul opnieuw bij Jong België. De tegenstander van Nederland in de groepsfase van het EK kende een turbulente voorbereiding op het toernooi. Maarliefst tien spelers sloten pas vrijdag bij de groep aan, omdat ze nog verplichtingen hadden met de A-ploeg. Ook kan het elftal niet rekenen op de geblesseerden Dembélé en Colpaert. ?Het is voor ons niet de ideale voorbereiding geweest. Er waren nog veel jongens met de A-ploeg weg, waaronder ikzelf. Daardoor hebben we vrijdag pas voor de eerste keer met de voltallige groep kunnen trainen. Toch zie ik mogelijkheden voor ons. Wij hebben enkele hele goede voetballers. Jongens die in de basis staan bij Ajax en AZ, dat wil toch al iets zeggen.?

In België droomt het publiek al van plaatsing voor de Olympische Spelen en, wie weet, zelfs toernooiwinst. Toch blijft De Mul nuchter. ?Ik denk dat we eerst en vooral moeten proberen om de groepsfase door te komen. Dat zal al moeilijk genoeg zijn. Portugal en Nederland zijn zeer sterke teams en ook Israël is niet te onderschatten. Pas als we daar door geraken, kijken we verder.?






De ?grote? Rode Duivels zijn al kansloos voor het EK 2008. Daarom rust de Belgische hoop nu op de schouders van de beloften. ?Door de mindere prestaties van de A-ploeg zijn de verwachtingen in België hooggespannen. Volgens mij staat er ook een goede generatie klaar. Binnenkort heeft België weer een goede ploeg. De nieuwe generatie Belgische voetballers is technisch ook sterker. Er zijn heel veel jongens die in Nederland voetballen en ook een talent als Kompany kiest voor de voetballende oplossing. Er zijn veel jongens met aanvallende kwaliteiten. Het zou dus wijselijk zijn om in een meer aanvallend systeem te gaan spelen. Ik denk dat België meer naar het Nederlands model zal gaan.?





Veel jongens zien dit toernooi bovendien als een manier om zich in de kijker te spelen. Daar is De Mul minder mee bezig. "Ik wil gewoon zo ver mogelijk komen met het team. Natuurlijk wil ik me tonen, maar het ploegbelang staat voorop.? Twee maanden geleden bracht VoetbalPrimeur het verhaal over interesse van FC Sevilla voor De Mul. Deze week stond in de Spaanse krant ABC een interview met De Mul. Daarin vertelde hij dat hij graag voor Sevilla wil spelen en dat hij enkel nog wacht op een akkoord tussen de clubs, maar hij ontkende die woorden tegenover de Belgische camera?s. Hoe concreet is de interesse van Sevilla? ?Daar geef ik liever geen commentaar op.?

Terug over het toernooi dan maar. Zondag start België met een moeilijke wedstrijd tegen Portugal. ?Portugal is een lastig tegenstander. Het is een technisch sterke ploeg die altijd uitgaat van de eigen sterkte. Het wordt onze opdracht om gevaarlijk te zijn op de counter. De eerste wedstrijd is heel belangrijk voor het verdere toernooi. Daarom moeten we eigenlijk minimaal gelijk spelen.?

Ook ontmoet De Mul zijn ploeggenoten Maduro en Babel. Op 16 juni staat de Derby der Lage Landen geprogrammeerd. De Mul verwacht veel van Jong Oranje. ?Nederland is misschien wat zwakker dan vorig jaar, maar nog heeft het een goed team met veel goede spelers die ervaring hebben op het hoogste niveau. Bovendien speelt Nederland thuis, waardoor ik ze toch beschouw als een favoriet voor de eindwinst.?




 

De Mul kende een zwaar seizoenseinde. De play-offs en de bekerfinale met Ajax, de wedstrijden met de A-ploeg van België, het begint zwaar te worden. ?Ik begin de vermoeidheid wel te voelen. Ik heb vaak een lichte pijn aan de hamstring en de lies, maar na dit toernooi heb ik drie weken vakantie bij Ajax. De jongens die het EK spelen mogen later aansluiten bij de groep. Ik trek tijdens mijn vakantie naar Mexico met mijn vriendin. Ik kijk er enorm naar uit!?