Schöne: "Ik blijf graag in Nederland"

9 november 2007 om 12:55

Door Ronnie Vermonden

Vijftien,zestien jaar was hij, toen Heerenveen zich voor hem meldde en hij zijn droom om in de voetsporen van zijn vader te treden (die ook profvoetballer was) waar kon gaan maken. Heimwee kende de nu 21-jarige Schöne enkel in zijn beginperiode, maar dat verdween door de goede opvang van een gastgezin. ?Ik heb natuurlijk wel even getwijfeld toen Heerenveen zich voor mij meldde. Het is niet niks om op die leeftijd naar een ander land te vertrekken. Maar ik kon zo?n mooi buitenlands avontuur niet laten lopen?, vertelt de opvallend goed Nederlands sprekende middenvelder. ?De eerste weken had ik het moeilijk, miste ik mijn familie wel. Maar ik heb tot mijn achttiende in een gastgezin gezeten, in een dorpje nabij Heerenveen. Zodoende was ik nooit alleen, kon ik rustig aan mijn Nederlands werken en had ik altijd iemand om mee te praten. Bovendien voorkwam het dat ik elke avond een pizza zou bestellen.?



Hoewel hij zich als een vis in het water voelde in Friesland kon hij dat niet omzetten in prestaties op het veld. Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek zag het klaarblijkelijk niet in de creatieve voetballer zitten en liet Schöne minuten maken in het tweede. ?Ik heb één keer op de bank gezeten bij het eerste?, voegt de Scandinaviër daaraan toe. Waar hij in het gastgezin zijn ei altijd kwijt kon, zo was het bij de club anders. ?Verbeek en ik hebben in mijn laatste jaar één gesprek gehad. Ik denk dat hij mij puur als tweede elftalspeler heeft gezien. Jammer, want ik vind Heerenveen nog altijd een prachtige club.?

Omdat zijn contract in Friesland afliep dreigde een stil einde van zijn Nederlandse avontuur. Tot De Graafschap-trainer Jan de Jonge, voormalig assistent en goede vriend van Verbeek, aanklopte bij de Deen. Het bleek een gouden greep van de ploeg uit de Achterhoek, die op dat moment nog in de eerste divisie actief was. Tussen De Jonge en Schöne klikte het direct.

?Natuurlijk is hij hard op de momenten dat het moet. Maar je kan ook een geintje met hem maken en een goed gesprek met hem voeren. Hoewel De Jonge en Verbeek elkaar buiten het voetbal zien vind ik de vergelijking tussen de twee mank lopen. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik Verbeek niet goed heb leren kennen.?

De spelmaker kreeg het vertrouwen dat hij nodig had als voetballer. Hij speelde vrijwel alles en omdat De Graafschap dikwijls de bovenliggende partij was kon hij zijn aanvallende kwaliteiten ten volle benutten. Toch deed zijn naam na de promotie en bij aanvang van dit seizoen bij velen nog geen belletje rinkelen. Nu er tien wedstrijden in de Eredivisie opzitten is dat wel anders. De creativiteit van Schöne lijkt onmisbaar bij de Superboeren. ?Vorig seizoen was er minder media-aandacht, dus ik vond het niet vreemd dat het grote publiek mij niet kende. De schijnwerpers zijn gericht op de Eredivisie. Gelukkig doen we het erg goed, en draai ik persoonlijk ook lekker.?



?Maar de kracht van de ploeg is vooral de goede organisatie?, vervolgt Schöne. ?Ons wordt verdedigend voetbal verweten, maar wij zijn de promovendus en dus de underdog. Daarom vind ik het normaal dat we de tegenstander het spel laten maken. Ik moet daardoor wel meer verdedigende taken uitvoeren dan vorig seizoen, maar ik krijg ook de aanvallende vrijheid. Dus daar heb ik geen moeite mee.?

Als Schöne zijn huidige niveau vasthoudt dan zullen de speculaties over zijn nabije toekomst oplaaien. Toch is hij niet bezig met een eventuele volgende club. ?Dat ik nu een aantal wedstrijden goed presteer betekent niet dat het vanzelfsprekend is dat ik dat blijf doen. Hetzelfde geldt overigens voor onze ploeg. Mensen verwachten nu dat we in het linkerrijtje eindigen. Dat is niet reëel. De doelstelling blijft handhaving, dan zien we daarna wel verder. Hopelijk heb ik dan naam gemaakt. Maar ik zou er geen enkele moeite mee hebben om mijn contract, dat tot 2010 loopt, uit te dienen. Ik heb het hier namelijk prima naar mijn zin en blijf graag in Nederland. Ik voel me immers al een halve Nederlander.?

Lees meer over:

Deel via