De levensader van Catalonië

17 november 2008 om 15:21

Maar Barça is meer dan dat. De club is een cultuur, een identiteit waar het jarenlang onderdrukte volk uit Catalonië zich vol trots aan spiegelt.

Jelmer van der Dussen
BARCELONA

'Mes que un club - Meer dan een club'. Dat imago draagt Barcelona met zich mee sinds het bewind van de Spaanse generaal Francisco Franco. De dictator beschouwde sinds het begin van zijn dictatuur in 1939 de Catalanen als overbodig. Een vijandig volk, dat geen waardig onderdeel van het Spaanse koninkrijk was. Alles wat een Catalaans tintje had werd verboden. Het volk was en voelde zich niet meer welkom.

Het stadion van Barcelona, Camp Nou, was heilig grondgebied voor de Catalanen. Het laatste stukje land waar ze nog wel baas in eigen huis waren. Een voetbaltempel, waar het onderdrukte volk de handen ineen sloeg en zichzelf kon zijn. De in emoties gedrenkte menigte van bijna honderdduizend culés schreeuwde vanaf de hoge tribunes wekelijks de blaugrañas naar voren. Want winst voor Barça betekende winst voor heel Catalonië.


Nou Camp; heilig grondgebied voor de Catalanen.

Dat beeld is nauwelijks veranderd, zij het dat Barcelona in de laatste paar decennia nog meer op de mondiale toer is gegaan. Maar nog steeds beschouwt Catalonië FC Barcelona als middelpunt van de provincie. Sinds de dood van generaal Franco in 1975 is de noord-oostelijke streek niet meer dat achtergestelde volkje, maar een waardig onderdeel van het koninkrijk Spanje. De aversie jegens het rijke Madrid en de trots op het eigen grondgebied is echter altijd blijven bestaan. En dat maakt de beleving juist zo extravert.

Politiek heeft FC Barcelona zich in het verleden al van onschatbare waarde bewezen, maar de club wordt sinds de oprichting in 1890 vooral geroemd om zijn sprankelende voetbal. Dat een wedstrijd van Barcelona voor vele Spanjaarden een feest is, valt naast de belevenis van de supporters ook op te maken uit de immense achterban van de club. Liefst 25 procent van de Spaanse bevolking draagt Barça een warm hart toe en ruim 160.000 socios (leden) hebben zich aan de club gebonden.

En daar valt wat voor te zeggen. Het sympathieke Barcelona ademt voetbal, met Camp Nou fungerend als de onmisbare longen. Het epicentrum van het voetbalheiligdom. Van het aftandse plekje op de hoogste rij in het stadion, tot het minikathedraaltje in de catacombe, tot het in de rijke historie gedoopte museum, het vrolijke voetbalfeest van een professionele grootmacht is in elk detail terug te vinden.

Jarenlang overheerste naast het blauwrood (blaugraña) ook de kleur oranje in Barcelona. De Nederlandse inbreng begon al in het seizoen 1973/1974, toen Johan Cruijff in de Spaanse stad neerstreek en vanaf dag één de socios verwende met zijn typische oneliners en fabuleuze dribbels. Cruijff wist hoe hij het publiek om zijn vinger moest winden, zowel in woorden als daden. De uitspraak: 'Ik heb Barcelona boven Real Madrid verkozen, omdat ik niet voor een club van Franco wil spelen', bleek achteraf een gouden zet. De liefde van de eeuwige nummer 14 bleek wederzijds, Barça sloot hem maar al te graag in de armen.


Johan Cruijff: "Ik heb Barcelona boven Real Madrid verkozen, omdat ik niet voor een club van Franco wil spelen."

Naarmate de jaren vorderden begon de oranjewimpel zich steeds meer om het escudo, het clublogo van Barcelona, te wikkelen. Vele Nederlanders vonden hun weg naar de Catalaanse hoofdstad, met als hoogtepunt de jaren rond de millenniumwisseling, toen liefst acht spelers van Nederlandse afkomst bij de club onder contract stonden. Onder hen Frank en Ronald de Boer, Philip Cocu, Patrick Kluivert, Marc Overmans en nog een reeks andere Nederlandse internationals. Barcelona ging voor even door het leven als 'het tweede Oranje'.

Niet alleen Neerlands grootste sterren daalden af naar de oostkust van Spanje, spelers vanuit de hele wereld bouwden in Barcelona aan hun sterrendom. Diego Maradona, Romario, Ronaldinho, Rivaldo en het meest recent, Lionel Messi. Slechts een greep uit de grootheden waar de socios in Barcelona hun handen voor lieten kletteren. Spelers die Barcelona de reputatie gaven die het nog steeds met zich meedraagt. Attractief combinatievoetbal. Dat - en het eindeloze politieke gevecht tegen het koninkrijk Spanje - is waar het sinds eind negentiende eeuw om draait in Camp Nou.

Sports & the City heeft speciaal voor u en uw relaties een FC Barcelona-arrangement samengesteld met legio mogelijkheden. Zo kunt u de beschikking krijgen over toegangskaartjes en een uitgebreide rondleiding door Camp Nou, onder begeleiding van een (ex-)topsporter én inclusief een meet & greet!

Maar er is meer, véél meer. Want wat dacht u van uw bezoek aan FC Barcelona te combineren met een dagje racen op het circuit van Montemelo, met aansluitend een diner in één van de trendy restaurants die Barcelona rijk is, een plekje op de gastenlijst van één van de populairste clubs in de stad én een overnachting in het luxe Hotel Cram!

Kijk voor meer informatie over de Barcelona-arrangementen op www.sports-thecity.nl.

Lees meer over:

Deel via