Murw gebeukt Fiorentina slaat altijd terug

9 december 2008 om 13:30

Bovenin de zeventig meter hoge Toren van Marathon wappert het dundoek waar de stad bij zweert. I magica Viola, Fiorentina is het enige geloof.

Fabian Bijman
FLORENCE

Fiorentina werd in 1926 opgericht door de fascist Luigi Ridolfi. In de ogen van de Italiaan moest Fio, dat voortkwam uit een fusie tussen de verenigingen CS Firenze en PG Libertas, een sterke club worden die de hegemonie van de Italiaanse topclubs, met name afkomstig uit het noordwesten van het land, kon doorbreken. De start was veelbelovend. Fiorentina bereikte in 1929 voor het eerst in zijn bestaan de Serie A. Ridolfi was een blij man. Eindelijk sprak Florence een woordje mee op het hoogste niveau.

Lang kon de stad niet genieten van Serie A-voetbal. I Viola degradeerde direct weer en keerde pas in 1931 terug in de hoogste Italiaanse voetbaldivisie. Dit was sowieso een belangrijk jaar in de historie van de club. Ook vond namelijk de opening van het stadion plaats. Het ? nu monumentale ? onderkomen van Fiorentina was een architectonisch hoogstandje. Veel, behoudens de naam, veranderde er door de jaren heen niet. Nog altijd verkeert het hoofdgebouw van het Artemio Franchi in exact dezelfde staat, zoals architect Pier Luigi Nervi, tevens de schepper van het Vaticaan, het ooit liet bouwen. Eén van de belangrijkste kenmerken van het stadion, dat van origine de naam van de bekende fascist Giovanni Berta droeg, is de zeventig meter hoge Toren van Marathon. In de top zwiert fier een paarse vlag.





Hoewel in Italië het met name Internazionale, AC Milan en Juventus zijn die bepalen, bereikte Fiorentina in zijn historie enkele bijzondere hoogtepunten. Zo was I Viola de eerste Italiaanse club die een Europese bekerfinale speelde. In het seizoen 1956-1957, na het landskampioenschap van een jaar eerder, namen de Florentijnen het in het Europa Cup 1-toernooi op tegen het Real Madrid van de Italiaanse grootheid Alfredo di Stefano. De eindstrijd werd jammerlijk verloren, maar Fio had zijn naam op de Italiaanse voetbalkaart definitief gevestigd.

Vier jaar later namen de Florentijnen wraak. Zij legden beslag op de allereerste Europa Cup 2. In de finale werd het Schotse Glasgow Rangers verslagen. Het was het begin van een succesvol decennium voor Fiorentina. Zo werd onder meer in het seizoen 1968/1969 totaal tegen de verwachting in beslag gelegd op een tweede Italiaanse voetbaltitel en won de club tussendoor ook nog eens tweemaal de Coppa Italia. De jaren die volgden brachten Fiorentina, dat zo graag een grootmacht wilde zijn, geen succes. Pas begin jaren negentig meldde I Viola zich weer aan het front.

Onder de bezielende leiding van de nieuwe eigenaar Cecchi Gori, die overigens in 1993 overleed, werd een groot contigent topvoetballers naar de culturele hoofdstad van Italië gelokt. Onder hen ene Gabriel Batistuta. De Argentijn, die overkwam van Boca Juniors, zou uitgroeien tot hét clubsymbool van Fiorentina. In de negen seizoenen die hij doorbracht bij de club kwam hij in 269 wedstrijden tot 168 goals. De populariteit van Batigol in Firenze kende geen grenzen. Fans lieten zelfs een bronzen standbeeld bouwen voor de spits, die zijn club in voor- en tegenspoed trouw bleef.

Hoewel de successen lang uitbleven - Fiorentina degradeerde in 1993 zelfs uit de Serie A - moest de donkerste periode voor de club nog aanbreken. Nadat de club de weg naar boven weer insloeg, werd Fiorentina aan het einde van het seizoen 2001/2002 bankroet verklaard en hield I Viola op te bestaan. Het was oud-international Angelo Di Livio, tevens oud-speler van Fiorentina, die de club nieuw leven in blies. Hij richtte, samen met de nieuwe eigenaar Diego Della Valle, Associazione Calcio Fiorentina e Florentia Viola op. De ziel van I Viola leefde weliswaar voort, maar het duurde tot 2003 eerdat de Florentijnen 'hun' Fiorentina weer aan het werk konden zien.

Onder aanvoering van Di Livio zette de Italiaanse club, die zich vanuit de Serie C2 een weg naar boven moest vechten, weer koers richting de Serie A. Het bestuur slaagde erin de rechten voor het gebruik van de naam ACF Fiorentina te bemachtigen en herstelde het traditionele shirt en logo weer in ere. De comeback van de club werd in 2003/2004 beloond toen het via de play-offs ten koste van Perugia een ticket naar de Serie A greep. Niets leek een mooie toekomst van de club meer in de weg te staan, totdat in 2006 het noodlot opnieuw toesloeg.





Fio, dat onder leiding van topscorer Luca Toni, een knappe vierde plaats behaalde, werd opnieuw teruggezet naar de Serie B nadat bekend was geworden dat Fiorentina betrokken was bij een omkoopschandaal in 2006. De club vocht het besluit aan, werd deels in het gelijk gesteld, en bleef tot opluchting van alle Florentijnen behouden voor de hoogste voetbaldivisie in Italië. Wel moest I Viola het nieuwe seizoen beginnen met vijftien punten in mindering. Maar zelfs de puntenaftrek weerhield Fiorentina, met Toni en de Roemeen Adrian Mutu als belangrijkste pijlers, er niet van een UEFA Cup-plaats veilig te stellen.

Bijna werd de comeback van Fio er één met een tien en een griffel. Een ultradefensief ingesteld Glasgow Rangers voorkwam echter dat de club zich afgelopen seizoen plaatste voor de finale van de UEFA Cup. Wederom een ferme tik in het gezicht van de trotse Florentijnen, maar getuige de geschiedenis zal I Viola zich ook nu niet uit het veld laten slaan.

Wie een bezoek wil brengen aan het sfeervolle Artemio Franchi-stadion in de prachtige stad Florence is bij Sports & the City aan het goede adres. Speciaal voor de liefhebbers van kunst, cultuur en voetbal heeft Sports & the City een prachtig arrangement samengesteld.

Zo krijgen deelnemers, naast eersteklas kaarten voor een thuiswedstrijd van Fiorentina, een uitgebreide rondleiding door het stadion van de Italiaanse traditieclub. Deze staat onder leiding van een ex-topsporter en tevens vindt een meet & greet plaats. Het dagprogramma bestaat uit een unieke combinatie van cultuur en ontspanning. Zo wordt een bezoek gebracht aan het Uffizi-museum en staat deelnemers een avond vol lekker dineren en dansen te wachten in de meest trendy clubs en restaurants van Florence.

Meer informatie over de reizen van Sports & the City? Kijk dan op www.sports-thecity.nl.

Lees meer over:

Deel via