FC Brazsat wil Brasilia ook sportief laten meetellen

FC Brazsat wil Brasilia ook sportief laten meetellen

Gepubliceerd: donderdag 23 juli 2009 om 15:52do 23-07-2009 om 15:52

Fabian Bijman
ALKMAAR

Net als afgelopen zomer bracht de Braziliaanse tweededivisionist ook dit jaar weer een bezoek aan Nederland. Tijdens de oefenduels die de Zuid-Amerikaanse talenten afwerkten, waarin FC Volendam, FC Oss en FC Den Bosch de tegenstanders waren, liet de ploeg een goede indruk achter. Het leverde een tweetal spelers reeds een stage bij de Volendammers op. Hun eerste stappen op weg naar de top van het internationale voetbal zijn inmiddels gezet.

FC Brazsat komt momenteel uit in de Braziliaanse tweede divisie. De weg naar de nationale top is lang, maar met kans op drie kampioenschappen per seizoen kan de club zich in een rap tempo opwerken naar de competitie waaraan ook de grootste en sterkste clubs van het land deelnemen. Een competitie die met name gedomineerd wordt door teams gevestigd aan de populaire oostkust van het land, waar Rio de Janeiro en Sãu Paulo de grootste steden zijn.

Brasilia, de hoofdstad van het land, kent een relatief korte historie. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd de stad in een rap tempo uit de grond gestampt en bovendien bestempeld tot 'neutrale' hoofdstad van het land. De stad moest echter met name zorgen voor de economische ontwikkeling van de Cerrado, centraal Brazilië. Nu, zestig jaar later, wil de stad ook op het hoogste voetbalniveau een woordje meespreken.

FC Brazsat is een breed gedragen project in de Braziliaanse hoofdstad. Naast het sportieve aspect, speelt de club ook op sociaal gebied een belangrijke rol. Zo zet Brazsat FC diverse sportieve en medische projecten op in de armere wijken van de stad. Maar niet alleen doet de club in de stad zelf van zich spreken, ook in het land steekt Brazsat FC de helpende hand uit. Zo is Biogol de shirtsponsor van de ploeg en is de United Nations één van de voornaamste geldschieters. Voor elke treffer die FC Brazsat maakt doneert de club tevens een geldbedrag aan het goede doel.Twee grootheden in het Braziliaanse voetbal geloven in het sociale en sportieve plan van FC Brazsat en zijn toegetreden tot de organisatie van de club. Bebeto, lid van het nationale elftal dat in 1994 de wereldtitel greep in de Verenigde Staten, en Carlos Alberto, die in 1966 met de Goddelijke Kanaries het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld wist te winnen, zijn lid van de technische staf van de club die op korte termijn flinke stappen voorwaarts wil maken.

De Brazilianen wekten ook de interesse van Martin Houwen en Wim de Ron, beiden werkzaam voor het bureau Soccer International. "De identiteit van de club spreekt me aan", zegt Houwen in gesprek met VoetbalPrimeur. Hij besloot zich 'aan te sluiten' bij FC Brazsat en fungeert samen met De Ron als contactpersoon van de club in Europa. Daarbij hebben alle partijen gekozen voor een andere aanpak dan gebruikelijk is. Houwen en FC Brazsat volgen de weg van de geleidelijkheid.

Braziliaanse spelers zijn populair in Europa. Het gebeurt dan ook vaak dat talenten al op zeer jonge leeftijd de stap naar de andere kant van de wereld maken. Een groot percentage van de voetballers haalt de top echter niet. "Daarom hebben wij voor een andere aanpak gekozen. Wij bieden clubs die interesse hebben in een speler van FC Brazsat de kans om zo'n jongen uit te kunnen nodigen voor een uitgebreide stage. Bijvoorbeeld voor een periode van drie maanden."

Aan zo'n verlengd verblijf kleven verschillende voordelen. "Op deze manier nemen we de tijdsdruk weg. Veel spelers krijgen één week de kans om het te laten zien, de druk is op dat soort momenten enorm hoog. In overleg met de club worden spelers voor een langere tijd getest. Zo krijgt de club een goed beeld van een speler, kan de ontwikkeling op de voet gevolgd worden. Zo krijgen spelers écht de kans zich in de kijker te spelen."

Twee FC Brazsat-spelers zetten in juli opnieuw voet op Nederlandse bodem. FC Volendam besloot na het oefenduel met de Braziliaanse ploeg Danilo Cacceli en Jean Matsuoka de komende periode uit te nodigen voor een stage bij de eerstedivisionist. "Ze staan te trappelen om te beginnen", zegt Peter Wijker, technisch directeur van FC Volendam. "We hebben in gesprek met Martin Houwen aangegeven dat we die jongens graag willen testen, maar dan ook het eerste recht willen hebben wanneer we hen willen aantrekken. Het contact met Soccer International en FC Brazsat verloopt goed. We zijn dan ook blij deze jongens een kans te geven."Bij de interesse vanuit Nederland blijft het niet. Ook Rusland en Zuid-Afrika hebben FC Brazsat inmiddels ontdekt. Lokomotiv Moskou en Spartak Moskou hebben serieuze interesse in de veelvuldig opkomende rechtsback Danilo Zedes (24) en onder meer Ajax Cape Town heeft de door FC Volendam geteste centrale verdediger Jean Matsuoka op de korrel. Beide spelers geven echter zelf de voorkeur aan een verblijf op huurbasis in Nederland of België. Houwen: "Dus gaan wij als Soccer International voor hen op zoek naar een club in deze landen. Inzake Jean Matsuoka wachten we eerst geduldig af wat FC Volendam eventueel zou willen, laat die jongens eerst maar eens even wennen en genieten daar aan de Dijk."

'De Professor'; Alexsander Gomes

Het meesterbrein ? letterlijk ? achter FC Brazsat is trainer Alexsander Gomes. De professor werd twee seizoenen geleden aangesteld als hoofdtrainer van de club. Met Gomes aan het roer wil FC Brazsat de weg omhoog inslaan. Ook de trainer zelf heeft hoge verwachtingen van de club. Geleidelijkheid is het codewoord in deze.

"We zullen niets overhaasten. We hebben een visie, een doelstelling en die gaan we hoe dan ook behalen. Maar we bekijken de zaken dag voor dag", zegt Gomes, die pretendeert zo'n beetje de enige trainer ter wereld te zijn die absoluut veilig is van zijn baan. "Os presidente is een geweldige man. Hij weet dat de doelstelling die wij hebben niet binnen één of twee jaar bereikt kan worden."

"We werken dag in, dag uit keihard aan de toekomst. FC Brazsat is een jonge club, Brasilia een jonge stad. Maar beiden bieden mensen ook kansen. De stad geeft inwoners de kans zich te ontplooiien, de club doet dit op sportief gebied en steunt bovendien de mensen die in de arme wijken wonen. Wij bieden iedereen de kans te slagen, zijn dromen na te jagen. Om daar snel aan toe te voegen: "Oók Nederlandse voetballers!"

Het elftal van FC Brazsat is een bont gezelschap. De kern bestaat uit ervaren voetballers die in andere steden al op een hoog niveau acteerden. De selectie is aangevuld met jonge spelers uit Brasilia zelf. Velen zijn afkomstig uit de krottenwijken die aan de rand van de hoofdstad gevestigd zijn. Daarnaast biedt FC Brazsat ook onderdak aan een drietal vluchtelingen. Ook zij zijn volwaardig lid van de selectie.

Gomes stelde zijn spelersgroep zelf samen. Alle voetballers zijn minimaal drie keer bekeken door de trainer, die vooral naar de mens achter de voetballer kijkt. "Wij zoeken bij FC Brazsat bepaalde types spelers. Niet alleen moeten zij goed kunnen voetballen, zij moeten ook over de juiste mentaliteit beschikken. Daarom wil ik alle spelers die ik aantrek zelf bekijken en een uitgebreid kennismakingsgesprek met hen voeren. Spelers moeten weten én snappen dat ze een buitenkans krijgen."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws