Been: "Nederland houdt de teugels in handen"

13 augustus 2010 om 09:06

Jelmer van der Dussen
AMSTERDAM

De vijfkoppige commissie die namens de FIFA de gezamenlijke kandidatuur van de tweede landen kwam inspecteren rondde donderdag zijn vierdaagse bezoek af in Amsterdam. De commissie zal zijn bevindingen van de afgelopen dagen bundelen in een rapport, maar heeft geen stem in de uiteindelijke toewijzing. Daarvoor is een uitvoerend comité van 24 leden aangesteld.

De FIFA-delegatie werd maandag in Brussel ontvangen en bracht de afgelopen dagen door met bezoeken aan enkele speelsteden. Daar werden stadions, trainingscomplexen, hotels en andere aspecten van de steden tentoongesteld. "Aan het einde van het bezoek vertelde ik de commissie dat ze in totaal maar 380 kilometer gereisd hebben. In vier dagen tijd. Dat is de kracht van dit bid, alles is dichtbij en wij liggen midden in het hart van Europa", zei CEO van het HollandBelgiumBid Harry Been donderdag.

De ontmoetingen met beide regeringen stonden centraal tijdens het bezoek. Maandag schudde de commissie de hand van de Belgische premier Yves Leterme en woensdag ging het op bezoek in het Catshuis bij demissionair premier Jan-Peter Balkenende en demissionair minister van Sport Ab Klink. "Dat was toch een interessante ontmoeting. Wat voor woorden kiezen die mannen, hoe spreken ze het uit, zijn ze er wel enthousiast voor? Het was werkelijk fantastisch. Een kleine aarzeling van de overheid en het bid is vernield. Maar ze lieten weten dat ze nog steeds volledig achter het plan staan."

Been wuift kritiek in de wind

De steun van de overheid stond de laatste weken juist ter discussie. De eisen die de FIFA aan de gastlanden en speelsteden stelde, deden een hoop stof opwaaien in Nederland en België. Zo zou de wereldvoetbalbond eisen dat het wetten naar zijn gemak kon wijzigen. "Wij houden de teugels hier in handen, op voetbalgebied en op alle andere gebieden", ontkent Been dat stellig.?





CEO Harry Been (rechts): 'Begrip voor strenge eisen van de FIFA'

"De FIFA neemt het land niet over en heeft ook die intentie niet. Geen sprake van. Het organiseren van het WK valt binnen de wetgeving en mochten er andere wetten moeten worden aangenomen, dan moeten die altijd nog worden goedgekeurd door het parlement. Maar voor het oorspronkelijke bid hoeven we geen wetten te wijzigen."

De kritiek over het vrijstellen van belasting en BTW voor FIFA-officials wuifde Been in de wind. "Buitenlanders die minder dan een halfjaar in Nederland werken betalen nooit belasting. En BTW werkt overal op de wereld anders, in sommige landen is daar zelfs helemaal geen sprake van. Omdat FIFA alle bidders goed naast elkaar wil leggen is er een gelijk belastingregiem. Je hoeft het niet te doen, maar dan krijg je het wel heel moeilijk ten opzichte van andere kandidaturen."

De strenge eisen die de wereldvoetbalbond stelt voor het organiseren van een WK vindt Been niet meer dan begrijpelijk. "Ik geef ze groot gelijk. Dit is verreweg het grootste evenement ter wereld. De FIFA moet zorgen dat ze de komende vier jaar het huishouden op peil heeft en heeft daar maar één inkomstenbron voor: het WK. Voor ons bonden moeten ze het wereldwijde voetbal wel draaiende houden."



President Ruud Gullit eerder dit jaar bij de presentatie van het 'bidbook'

De CEO vindt de kritiek op het bid op een ongelukkig moment komen, tijdens het bezoek van de commissie aan Nederland en België. "Die leden kijken natuurlijk ook televisie en lezen ook de kranten. Maar ze hebben mij verzekerd dat hier bij elke kandidaat sprake van is en dat het geen rol zal spelen in de beoordeling", aldus Been, die samen met president Ruud Gullit zeker is van het succes van een WK in Nederland en België.

'Fiscus is de grote winnaar'

Zeker op economisch vlak levert dit een aanzienlijke bijdrage aan de landen op, menen de voormannen. Dat staat weer haaks op uitkomsten van andere economen, die voorspellen dat het de Nederlander en de Belg juist geld gaat kosten. "Maar laat tien economen aan het woord en je krijgt tien uitkomsten. Uiteindelijk is er maar één echte winnaar en dat is de fiscus. En als je mij niet gelooft, vraag het dan aan de Duitsers", zei Been terwijl Gullit op een sheet de winsten van de afgelopen eindtoernooien noteerde. Achter het WK van 2006 in Duitsland krabbelde hij een winst van 1,2 miljard euro.

"Alle landen die het WK tot nu toe hebben georganiseerd, willen dat weer doen. Waarom zouden ze dat willen als ze er slechter van worden?", vroeg Gullit zich openlijk af. "Als ik in iets wil investeren, kan dat niet zonder geld. Dan moet ik geld meebrengen, erin stoppen en hopen dat ik met heel hard werken er meer uithaal. Kijk naar deze cijfers, je zou gek zijn als je het niet zou doen. We moeten hier heel erg blij mee zijn."

'Wij zijn de beste keuze'

Been en Gullit houden een goed gevoel over aan het bezoek van de inspectiecommissie en schatten de kans dat het WK 2018 aan Nederland en België wordt toegewezen hoog in. Been: "Dit zijn voetballanden met een sterke voetbaltraditie. We hoeven geen infrastructuur aan te leggen en alles is dichtbij. Ik heb geen idee van de concurrenten, maar ik heb de leden natuurlijk gezegd dat wij de beste keuze zijn."

Voor het tweetal rest nu de belangrijkste taak voor het binnenslepen van het WK. "Lobbyen, de 24 leden van het uitvoerend comité overtuigen dat wij de beste keuze zijn", aldus Been. Volgende week gaat de inspectie op bezoek bij een van de voornaamste concurrenten van het Bid, Rusland. Ook Spanje/Portugal en Engeland maken kans op het organiseren van het toernooi in 2018.


David Beckham promoot in Zuid-Afrika het concurrerende WK-bid van Engeland

Lees meer over:

Deel via