Excelsior doet negental NAC Breda pijn

21-01-2012 22:31

Door de ruime overwinning passeerde de ploeg van trainer John Lammers concurrent VVV Venlo. De Limburgers komen over twee weken op bezoek. Het gaatje naar de nummer zestien, De Graafschap, bedraagt één punt.

Excelsior begroette in de winterstop drie spelers die in de strijd tegen degradatie een versterking kunnen zijn. Rangelo Janga keerde op huurbasis terug van Willem II. De negentienjarige spits kopte in de 36ste minuut de bal binnen nadat Roland Alberg de onderkant van de lat had getroffen. Moussa Kalisse ontbrak nog, hij verrekte tijdens de training een buikspier. Achterin speelde Bart Schenkeveld een solide duel.

De voorsprong bij de rust was terecht, de thuisploeg speelde enthousiast en creëerde in het eerste kwart vier goede kansen. Jelle ten Rouwelaar was alert. In de tweede helft beklaagde de doelman zich even toen hij vanaf de tribunes met een laserpen werd bestookt.

Bij NAC gaf trainer John Karelse een basisplaats aan Andreas Lasnik. De Oostenrijker liet kort voor de rust een zwabberbal los, waarmee doelman Wesley de Ruiter moeite had. Het was de eerste keer dat de Bredase ploeg gevaarlijk werd.

De bezoekers begonnen aan de tweede helft, naar het volle uitvak toe, met meer passie. Maar binnen het kwartier moest een Bredaas negental zich hergroeperen toen Kees Luijckx en Roly Bonevacia kort na elkaar hun tweede gele kaart kregen van scheidsrechter Jeroen Sanders.

NAC gaf de moed op, Alberg was voor de confuus geraakte tegenstander voortdurend een dreiging. Eenmaal miste hij voor open doel, de tweede poging werd verijdeld door Ten Rouwelaar, maar de derde keer was het in de 63ste minuut wel raak en was het duel al vroeg beslist. De doelman voorkwam in de slotfase een ruimere marge na een schot van Jansen. Even later werd het toch nog 3-0 door Darren Maatsen.