Sterk AZ geeft Italianen koekje van eigen deeg

Sterk AZ geeft Italianen koekje van eigen deeg

08-03-2012 23:56

Fabian Bijman
ALKMAAR

Net op het moment dat Udinese donderdag dacht het duel naar de hand te zetten en er in slaagde AZ op z'n achterste benen te dwingen, sloeg de Eredivisie-koploper toe. Een vlotte aanval opgezet door Maartens Martens, werd door de Belg zelf afgerond: 1-0. Zijn vervanger Erik Falkenburg maakte het feest compleet, door een tweede assist van Altidore binnen te werken: 2-0.

Goede herinneringen bewaarde Udinese uit het verleden niet aan Europese duels met Nederlandse tegenstanders. Ajax en NEC Nijmegen waren in het recente verleden te sterk voor de club uit Udine, die zelfs nog nooit scoorde op Nederlandse bodem. Gezien de Europese thuisprestaties van AZ (47 wedstrijden, slechts 2 nederlagen) geen plezierig vooruitzicht voor de bezoekers.

Jubilarissen aan AZ-zijde
Aan de zijde van de Alkmaarders waren voor de aftrap twee jubilarissen te tellen. Gertjan Verbeek zat voor de 52e keer als trainer op de bank tijdens een Europese wedstrijd als coach van een Nederlandse club en evenaarde daarmee Ronald Koeman, Rasmus Elm speelde zijn 100e officiële duels namens de Alkmaarders. Aan hen de taak om de ongeslagen reeks van AZ in Europa (negen duels) voort te zetten.

De start van de thuisploeg was rommelig te noemen, misschien zelfs ietwat zenuwachtig. Spelers vonden elkaar niet, ballen werden met enige regelmaat in Italiaanse voeten geschoven. De eerste doelpoging was er één van Italiaanse kant. Kwadwo Asamoah nam de goal van Esteban onder vuur, de Costa Ricaan zag het schot net naast zeilen.

Rommelige openingsfase
AZ herpakte zich, kalmeerde enigszins en kreeg al snel in de gaten dat het zeker gelijkwaardig en zelfs sterker was dan de Italiaanse nummer vier. Rasmus Elm testte tot twee keer toe doelman Samir Handanovic, die beide keren met zijn vuisten redding bracht. Het was de start van een sterke fase van AZ, dat Udinese vastzette op eigen helft en steeds nadrukkelijker op zoek ging naar bresjes in de Italiaanse muur.

Die aanvalsdrift bracht wel de nodige risico's met zich mee. Meer dan eens counterde Udinese er razendsnel op los, een manier van spelen die de ploeg van Francesco Guidolin zich door de jaren heen eigen maakte. Uit een corner ontstond kort voor rust de grootste kans voor de Zebrette (Kleine Zebra?s). Danilo kon vrij inkoppen, maar zag Esteban redden. De hachelijke situatie voor het doel liep voor AZ met een sisser af.

Udinese rekt tijd en betaalt tol
Duidelijk werd dat Udinese zich prima kon vinden in een 0-0 uitslag. Waar het kon werd er tijdgerekt, iets waar in de eerste minuut na rust mee begonnen werd. Het ophouden van het spel en het niet optreden daartegen van de Spaanse arbiter David Fernandez Borbalan begon lichte irritaties op te wekken aan Alkmaarse kant.

Giovanni Pasquale zette die irritaties op een meter na om in teleurstelling, zijn schot verdween net naast. Op z?n Italiaans sloeg AZ in de daaropvolgende aanval toe. Maarten Martens vond het gaatje en stuurde Jozy Altidore de diepte in. Zijn voorzet werd onderweg aangeraakt door een Udinese-been en belandde zo precies op het hoofd van de meegelopen Martens: 1-0.

Falkenburg feestvarken
Udinese schrok wakker van de tegengoal; de rollen draaiden zich om. Nu waren het de Italianen die zich haastten. Via de gevaarlijke Pablo Armero, vervanger van sterspeler Antonio Di Natale, en Damiano Ferronetti kwam Udinese zelfs dicht bij een gelijkmaker. Beide kansrijke schotpogingen verdwenen over.

AZ, in de vorige Europa League-ronde nog te sterk voor de Belgische koploper Anderlecht, is groeiende. Dat bleek ook donderdag weer. De jonge ploeg van Verbeek wint met elk Europees duel aan routine, een eigenschap die handig van pas kwam in het treffen met de lepe Italianen. Het feit dat AZ ook een tweede treffer op het scorebord zette, benadrukte dat donderdag nog eens.

Opnieuw was het Altidore die het overzicht behield, zijn voorzet kwam bij de tweede paal terecht voor de voeten van invaller Erik Falkenburg. Hij tikte de belangrijke treffer simpel tegen de touwen: 2-0. Daarmee kan AZ met vertrouwen afreizen naar Udine, want ook de onzichtbare invaller Antonio Di Natale kon zijn faam niet waarmaken.