Excelsior van laatste plek af na winst op Roda

17-03-2012 22:38

Voor het eerst in bijna 27 jaar heeft Excelsior in Rotterdam van Roda JC gewonnen. Het werd zaterdag 2-1 door een vroeg doelpunt van Rangelo Janga, een eigen goal van Jagos Vukovic en een eretreffer van Sanharib Malki. Excelsior deed na de vierde thuiszege de laatste plaats in de Eredivisie weer over aan De Graafschap.

In een matige eerste helft nam Excelsior een voorsprong van 1-0. Bij een kromme vrije trap van Joost Broerse bleef doelman Pawel Kieszek op de lijn staan. Hij was vervolgens kansloos bij een kopbal van Rangelo Janga.

De worsteling voor handhaving in de Eredivisie van Excelsior ging vanuit zwaar verdedigende stelling, gokkend op counters en vrije trappen. Op Woudestein liet de thuisclub het initiatief aan Roda JC. De Limburgse ploeg speelde veel te traag en vaak te breed om te verontrusten. Doelman Wesley de Ruiter plukte een paar ballen uit de lucht, dat was alles.

De counters van de thuisclub met Roland Alberg en Mitchell te Vrede waren snel van uitvoering, maar kansen ontstonden pas nadat scheidsrechter Maarten Ketting voor een vrije trap floot.

Na rust speelde Roda in een hoger tempo. Dat moest wel. Davy de Beule kreeg twee schietkansen. Hij verknoeide ze. De eerste bal vloog over, bij de tweede redde De Ruiter. Roda´s topscorer Malki werkte hard, maakte nogal wat overtredingen maar de Syrische spits kreeg geen bal waarmee hij gevaarlijk kon worden.

Excelsior bleef goed overeind, ging ver terug maar bleef counteren. De slotfase was hectisch met een afgekeurd doelpunt van Mads Junker. In de vier minuten blessuretijd vielen nog twee treffers. Vukovic volleerde in eigen doel na een voorzet van Darren Maatsen, waarna Malki aan de andere kant toch weer zijn doelpunt meepikte. Met de eerste winst sinds 19 mei 1985 revancheerde Excelsior zich voor de 7-0-nederlaag in Kerkrade.