Özbiliz: Ik zal Ajax altijd dankbaar blijven

Özbiliz: "Ik zal Ajax altijd dankbaar blijven"

18-04-2012 13:52

"Ik ben een jongen van 22, maar als voetballer voel ik me eigenlijk een stuk jonger. Puur omdat ik door die blessures een paar jaar helemaal niet heb kunnen voetballen. Ik heb voor mijn gevoel nog heel wat in te halen ten opzichte van andere jongens van mijn leeftijd", zegt Özbiliz.

Na jaren van fysieke tegenslag gaat het de aanvaller nu voor de wind. "Door wat ik allemaal heb meegemaakt aan blessures, koester ik nu elk moment dat ik kan spelen. Dat is echt zo. Ik zal Ajax ook altijd dankbaar blijven dat ze me destijds een contract hebben gegeven, terwijl ik midden in mijn revalidatie zat en het nog helemaal niet zeker was dat ik er goed uit zou komen."

Sinds dit jaar mag Özbiliz zich international van Armenië noemen. Hij debuteerde in februari namens de nationale ploeg in een oefenduel met Canada. In de slotfase fleurde hij zijn debuut op met een benutte strafschop. "Het was een soort mini-trainingskamp op Cyprus."

"Eerst speelde het B-elftal een wedstrijd tegen Servië en de A-ploeg de dag daarna tegen Canada. Het was een fantastisch gevoel om mijn eerste wedstrijd te spelen. Het was een mooi begin van mijn interlandcarrière en ik hoop dat er ook nog veel moois in het verschiet ligt", zegt de aanvaller.

"Ik heb heel lang getwijfeld voor welk land ik wilde voetballen. Zeker ook omdat trainer Frank de Boer me adviseerde om te wachten op mijn kans in Nederland. Hij zag hier toekomst voor mij", gaat de aanvaller verder.

"Als ik me maar zou blijven ontwikkelen, dan kon ik via Jong Oranje doorgroeien naar het hoogste niveau. Als zo iemand dat zegt, iemand die zelf meer dan honderd interlands achter zijn naam heeft, dan zet dat je wel aan het denken." Özbiliz is blij met zijn keuze, zeker omdat een invitatie voor Jong Oranje achterwege bleef.

"De bondscoach (Cor Pot, red.) heeft mij nooit gebeld of me op een andere manier laten merken dat hij me erbij wilde hebben. Terwijl er in de pers ook gespeculeerd werd over de mogelijkheid dat ik voor Armenië zou kiezen. Maar ja, als je toch niet wordt geselecteerd, dan is het uiteindelijk heel gemakkelijk."

De toekomst van Armenië ziet Özbiliz zonnig in. "We hebben een jong elftal, dat alleen maar kan groeien. Armenië heeft nog nooit meegedaan aan een eindtoernooi. Dat bewerkstelligen zou een fantastische prestatie zijn."